Citronový sirup

3 plně zralé BIOcitróny (pokud máte obyčejné, oloupejte kůru)
1,5 kg třtinového cukru (nebo cukru krystal)
40 g kyseliny citrónové
1 l vody

Citróny nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Vložíme do skleněné či keramické mísy a zalijeme 1 litrem studené vody. Necháme louhovat 2 dny (48 hodin). (Můžeme citróny trochu pomačkat, aby se uvolnila šťáva).

Poté nasypeme do hrnce cukr a kyselinu citrónovou, přelijeme citróny s vodou a zahřejeme pod bod varu, ale nevaříme. Při této teplotě mícháme, než se cukr úplně rozpustí.

Poté přelijeme do starilizovaných lahví (já to dělám tak, že do nich těsně před plněním naliji vroucí vodu a hned zas vyliji (aby lahev nezůstala uvnitř mokrá).

Uchováváme v ledničce.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.