Jak vznikají nové recepty? Třeba tak, že trhám špenát do kastrůlku, že ho jen spařím vodou a lehce podusím k rybě, ale těhotenské chutě mne postupně ovládají a místo do kastrůlku nakonec trhám do pusy. Pak z kastrůlku
vysypu vše do mísy a už jen poslouchám chutě, co přidat. Toto je výsledek:
1-2 svazky čerstvého špenátu
vlašské ořechy
buráky (nesolené) nebo piniová semínka, máte-li
olivový olej
citrónová šťáva
pampeliškový nebo javorový sirup, případně med
špetka soli (opravdu jen málo, nemusí být vůbec)
Špenát důkladně propereme pod tekoucí vodou a listy otrháme do mísy. Přidáme naloupané ořechy, jemně osolíme a zalijeme olivovým olejem, zakapeme šťávou z citrónu (dle chuti) a trochu dochutíme sirupem nebo medem.
Já se přiznám, že díky těhotenským chutím jsem salát doplnila ještě o salátek z mořských řas v sladko-kyselém nálevu a pak už jsem se jen musela krotit, aby zbylo i na ostatní členy rodiny :-). Chutnal i těm netěhotným, tak jsem se rozhodla o recept podělit.