Svíčková na smetaně

Toto není ideální recept na nejskvělejší svíčkovou. Existuje určitě spousta skvělých fíglů, jak dosáhnout ještě lepších výsledků, možná i nějaká pravidla, jak se co má přesně dělat. Mým cílem je jednoduchost. Samozřejmě ne na úkor kvality či chuti. Správné by například nejspíš bylo omáčku pasírovat, ale já ten svůj ruční mixér prostě miluju ;-).

hovězí svíčková (nebo falešná svíčková ;-))
špek dle chuti (okolo 50g)
1 větší cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
cca 1/2 celeru
10 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
máslo
olej
sůl
mletý pepř
citrónová šťáva (nebo trochu octa)
200 ml smetany ke šlehání
cukr
malá lžička hořčice nebo worcesteru (nemusí být)

Den předem pomocí nože prošpikujeme maso špekovými klínky, osolíme, opepříme a naložíme do oleje spolu s cibulí nakrájenou na kostičky. Dáme do chladu rozležet.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.

Na svíčkovou opět nejraději používám velký oválný litinový pekáč s modrým vnitřkem. V něm na rozpáleném oleji osmahneme zprudka maso ze všech stran. Poté vyjmeme, přidáme trochu másla a nadrobno pokrájený zbytek špeku. Po chvíli přidáme pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a osmahneme, až bude hezky vonět. Do pekáče přidáme maso, podlijeme horkou vodou, přidáme koření a dáme péct do rozpálené trouby. Nejprve cca 20 min při teplotě 180 – 200°C, poté snížíme na cca 160°C a pečeme ještě asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podléváme.

Po upečení vyjmeme maso a uchováme ho v teple (buď v peřinách nebo v mírně vyhřáté troubě (= troubu vypneme, vložíme tam maso a až po vyvětrání zapneme na cca 50°C).
Vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme. Poté do omáčky vmícháme smetanu a případně trochu mléka, pokud chceme omáčku zředit. Pokud bychom potřebovali omáčku zahustit, použijeme trochu světlé jíšky (po přidání jíšky omáčku ještě prohřejeme). Dochutíme cukrem, citrónovou šťávou a případně malou lžičkou hořčice nebo worcesteru. Vše dobře promícháme.

Podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu, brusinkami a vyšlehanou šlehačkou.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Pozor byste si měli dávat jen při kojení a to kvůli použité cibuli, která má nadýmavé účinky. Děti svíčkovou většinou milují.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.