Sýrový nákyp s Ementálem

Tento švýcarský recept mám ze své oblíbené Velké evropské kuchařky. Dřív se nám často stávalo, že jsme měli přebytky různých sýru. Někdy jsme si udělali fondue, někdy tento nákyp. nemusí být striktně s Ementálem, ale určitě se do něj hodí nějaký chuťově výraznější sýr.

4 vejce
250 g strouhanky
250 ml mléka
250 g Ementálu (nebo jiného aromatičtějšího sýru)
sůl
špetka strouhaného muškátového oříšku
2 lžíce nakrájené petrželky (nebo jiných jarních zelených bylinek) – můžeme také nahradit mraženým či čerstvým hráškem
máslo na vymazání zapékací mísy

Žloutky našleháme do pěny a z bílků ušleháme pevný sníh. Strouhanku navlhčíme mlékem, smícháme se žloutky a nahrubo nastrouhaným sýrem.

Poté směs osolíme, okořeníme špetkou muškátového oříšku a nakonec do ní zlehka vmícháme pevný sníh z bílků a nadrobno nakrájenou petrželku.

Zapékací mísu vymažeme máslem, naklademe do ní těsto a pečeme cca půl hodiny na 160°C.

Podáváme s bílým pečivem a zeleninovým salátkem.

Těhotenství, kojení, malé děti:

V těhotenství dbejte na čerstvost vajec a jejich dobré prohřátí.

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.