Vepřové koleno – vařené a pečené

vepřové koleno
3 bobkové listy
8 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
cibule
2-3 stroužky česneku
sůl

Marináda na pečení:
pepř
mletá paprika nebo chilli
1-2 lžíce medu
1 lžíce oleje
3-5 stroužků česneku
na drobno nakrájený zázvor (nemusí být)
cibule do pekáče

Koleno uvaříme v dostatku osolené vody spolu s kořením, cibulí a česnekem. Vařím v papiňáku cca 1 hodinu a pak nechám dojít vypnuté.

Takto připravené maso si můžeme dát se strouhaným křenem s jablky, hořčicí a chlebem.

Nebo vychladlé koleno nařežeme na několika místech, potřeme připravenou marinádou, vložíme do pekáče spolu s rozčtvrcenou cibulí a pečeme na 200°C ještě asi hodinu přiklopené a dalších 30-45 minut odklopené (podléváme vývarem z kolena).

Podáváme s čerstvou zeleninou (ředkev, řapíkatý celer,…) nebo zelným salátem a chlebem.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.