800 g vařených brambor
sůl
1 vejce
300 g hrubé mouky
máslo + mák + moučkový cukr nebo
máslo + strouhanka + cukr
Brambory si uvaříme nejlépe večer předem.
Vychladlé brambory nastrouháme na jemno, smícháme se solí, vejcem a moukou a vypracujeme tužší těsto.
Z kousku těsta vyválíme úzký váleček, který rozkrájíme na šišky. Ty pak vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.
Na talíři sypeme buď mletým mákem s cukrem a zalijeme rozehřátým máslem, nebo si k nim opražíme na másle strouhanku a posypeme ještě cukrem. Nebo můžeme dát na máslem vymaštěný pekáč, do kterého nasypeme strouhanku, šišky v ní obalíme a zapečeme v troubě jako přílohu.
Těhotenství, kojení, malé děti:
Velice vhodné pro všechny, jen s mákem u malých dětí opatrně. Může to být silný alergen. Ve větším množství je vhodný určitě až po druhém roce a nejprve bychom měli vyzkoušet menší množství.
Bez „Éček“