Bramborové šišky s mákem nebo strouhankou

800 g vařených brambor
sůl
1 vejce
300 g hrubé mouky

máslo + mák + moučkový cukr nebo
máslo + strouhanka + cukr

Brambory si uvaříme nejlépe večer předem.

Vychladlé brambory nastrouháme na jemno, smícháme se solí, vejcem a moukou a vypracujeme tužší těsto.

Z kousku těsta vyválíme úzký váleček, který rozkrájíme na šišky. Ty pak vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.

Na talíři sypeme buď mletým mákem s cukrem a zalijeme rozehřátým máslem, nebo si k nim opražíme na másle strouhanku a posypeme ještě cukrem. Nebo můžeme dát na máslem vymaštěný pekáč, do kterého nasypeme strouhanku, šišky v ní obalíme a zapečeme v troubě jako přílohu.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Velice vhodné pro všechny, jen s mákem u malých dětí opatrně. Může to být silný alergen. Ve větším množství je vhodný určitě až po druhém roce a nejprve bychom měli vyzkoušet menší množství.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.