Dukátové buchtičky s krémem

K ruce si na tento recept opět beru tradiční Zlatou úspornou kuchařku Anuše Kejřové.

4 dkg cukru moučka
1/2 kg hladké mouky
menší lžička soli
špetka citrónové nebo pomerančové kůry
špetka muškátového oříšku
2 šálky mléka
2 lžičky cukru krystal
2 dkg kvasnic
1 žloutek
1 vařený brambor
14 dkg másla  nebo sádla
máslo nebo sádlo na vymazání pekáče a potření buchtiček

vanilkový krém:
1/2 l mléka
1-2 žloutky
1/2 sáčku vanilkového cukru
špetka citrónové kůry
5 dkg cukru moučka
2 dkg hladké mouky
lžíce citrónové šťávy (nebo lžíce rumu)

Do jednoho šálku vlahého mléka dáme 2 lžičky cukru a 2 dkg kvasnic a necháme vykynouti kvásek.

Do mísy dáme mouku, lžičku soli, 2 lžíce moučkového cukru, citrónovou nebo pomerančovou kůru kůru a špetku muškátového oříšku.
Přidáme vykynutý kvásek, do druhého šálku mléka rozmícháme žloutek a nalijeme též do mísy. Přidáme ještě 1 uvařený (studený) rozstrouhaný brambor a asi 4-6 lžic pouze vlahého másla nebo sádla a vyfámujeme vařečkou nebo elektrickým hnětačem hladké těsto, až se začnou tvořit bubliny.

Těsto lehce pomoučíme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté vyklopíme na pomoučený vál, krájíme z něho malé kousíčky (asi jako lískový oříšek velké), pomažeme je na všech stranách máslem nebo sádlem a klademe je vedle sebe na vymazaný pekáč. Pod utěrkou je necháme ještě chvíli na teplém místě dokynout.

Pečeme  v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut do růžova.

Vanilkový krém:

Půl litru mléka nebo smetany, 1-2 žloutky, lžíci mouky, půl sáčku vanilkového cukru, citrónovou kůru a 2 vrchovaté lžíce cukru hodně rozmícháme, dáme na plotnu a za dalšího míchání necháme zhoustnouti (ne však vařiti). Když je krém zahoustlý, odstavíme z plotny, mícháme dále a do trochu prochladlého přidáme za stálého míchání přidáme lžíci citrónové šťávy (případně rumu).

Těhotenství, kojení, malé děti:

Kynuté těsto je nadýmavé, proto se nehodí při kojení malých dětí. V těhotenství musíme dbát na výběr čerstvých vajec do krému. Pro děti velmi vhodné.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.