Ukliďte si jednou provždy

Píši velkolepě v části názvu svého e-kurzu „Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy“. A už se nad tím pochopitelně i někdo pousmál, že to by se musela nejdřív zbavit i manžela a dětí.  Co tím tedy myslím?

To už nikdy nebudu muset uklízet?

Tak to Vás asi zklamu… Nemyslím tím to, že už nikdy nebudete muset uklízet (po sobě a možná i částečně po manželovi a dětech) nebo se starat o svoji domácnost. Název e-kurzu je spojením titulu knihy Karen Kingstonové: „Zbavte se nepořádku s feng-šuej“ a podtitulu knihy Marie Kondo: „Zázračný úklid; Pořádek jednou provždy“, jejichž myšlenkami se v kurzu nejvíce inspiruji.

Podobně jako Marie Kondo vnímám to „jednou provždy“ tak, že se ve Vás během očistného úklidu, který budete dělat systematicky a „na jeden zátah“ budou dít silné vnitřní změny a pořádek, který si vytvoříte i ta cesta k němu povedou k takovým změnám ve Vašem vnímání domova, čistoty a pořádku, že se už nejspíše nevrátíte k původnímu způsobu života, hromadění věcí a vytváření nepořádku. Budete si sebe, svých věcí a svého domova natolik vážit a budete se z nich natolik těšit, že už se Vám to nevymkne z rukou a z péče o svůj domov se pro Vás stane radostná každodenní rutina.

A co když se tu zas nakupí nepořádek?

Neříkám, že nemůžou přijít okolnosti, kdy se ocitnete zase „na začátku“, ale i v takových případech budete mít touhu se vrátit k pořádku a už budete vědět, jak na to. Když projdete procesem třídění věcí a ukládání je na své místo, osvojíte si také zvyk přemýšlet, než něco nového koupíte nebo přijmete do svého života. Budete si klást otázky zda to není jen další krám, který nebudete používat, budete přemýšlet i nad tím, kde ho budete doma mít a zda se Vám k něčemu hodí. Možná i poprosíte známé, aby Vám k narozeninám a Vánocům dávali třeba jen mýdla nebo čokoládu, abyste se pak s těžkým srdcem nemuseli loučit s nějakými dárky, které nepoužíváte.

A co s tím manželem a dětmi? O tom píši v článku Nepořádek těch druhých.

A kde se to můžu naučit?

Pokud Vás tyto myšlenky zaujaly a rádi byste i Vy našli cestu k radosti z péče o útulný a uklizený domov, zvu Vás do e-kurzu Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy. Více informací a přihlášku najdete >>>>>> TADY.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.