Nepořádek těch druhých

Často se mě ptáte, co dělat s nepořádkem těch, se kterými žijeme. Může to být partner či partnerka, děti nebo třeba rodiče. Často má člověk nutkání spoustu jejich věcí vyházet. Zvlášť, když se pustí do velkého úklidu a najednou ten nepořádek kolem vidí ještě ostřeji. Ale často to člověka štve ještě předtím, než si začne uklízet své věci. Ptá se sám sebe, jestli vůbec má smysl se do nějakého úklidu pouštět, když tam ostatní stejně hned udělají nepořádek. Moje jasná rada zní ANO, má to smysl.

A proč? Mimo jiné proto, že nepořádek je jako lepidlo. Možná jste si toho taky všimli. Kde je uklizeno, tam je méně pravděpodobné, že vznikne nepořádek. Zatímco jedna pohozená věc na komodě/pračce/stole/zemi… a už se na ní lepí další a další. 

Praxe bude asi u každého trochu jiná, přesto myslím, že Vám pár osvědčených rad dát můžu.

  1. Začněte s úklidem svých věcí. Pusťte se do toho z gruntu a soustřeďte se na to. Z nějakého důvodu nás více rozčiluje nepořádek někoho jiného, než ten náš. Pusťme ho teď z hlavy a soustřeďme se na to, co je naše či společné. Je docela pravděpodobné, že se ostatní přidají a začnou si uklízet to svoje. Ale pro začátek se držte stranou. Nevyčítejte, nehoňte je do toho, ať je neodradíte.  Nechte působit úklidem uvolněnou energii.
  2. Určitě i u Vás doma jsou místa, kde má nepořádek tendenci se hromadit. Bývá to většinou nějaké místo v předsíni, kam si odkládáme různé věci po příchodu domů, kdy už rychle musíme jít něco dělat a není čas na úklid, pak to může být jídelní stůl, u nás se často hromadí věci i na pračce, u někoho to může být třeba noční nebo konferenční stolek,… Nemám bohužel návod, jak jednoduše ze dne na den zabránit tomu, aby se tam věci hromadily. Moje rada zní, procházejte průběžně (i několikrát denně, je-li to potřeba) tato místa a věci uklízejte. Ať už jste je tam dali vy nebo někdo jiný. Děti veďte vlídně k tomu, aby si své věci uklidily, ale pokud není čas, udělejte to klidně za ně. Uvidíte, že jich tam časem bude stále méně.
  3. Pokud Vás nepořádek těch druhých rozčiluje, zkuste se s nimi nějak domluvit. Rozhodně nikomu nic nevyhazujte, bez jeho souhlasu. A to ani dětem! Probírejte jejich hračky spolu s nimi. Vysvětlete jim, že je potřeba udělat místo na nové věci, že už jsou na některé věci velké, apod. Ještě jsem neslyšela, že by to nešlo. Ano, možná se toho dá pryč méně, než byste si představovali, ale je to určitě takto cennější. Děti Vám časem budou sami nosit své věci, na které jsou už velké nebo se kterými si už nehrají.Pokud Vás rozčiluje třeba nepořádek ve skříni partnera, zkuste se s ním domluvit, že mu ji uklidíte. Dejte nějaký konkrétní návrh, jak byste to uspořádali. Někdo Vám za to bude vděčný, někdo souhlasit nebude. Respektujte to. Pokračujte dál v uklízení a udržování pořádku ve svých a případně i společných věcech a pokud se po čase nic nezmění, zkuste se o tom pobavit znovu. Ale na nikoho netlačte.
  4. Popřemýšlejte, jak ostatním můžete úklid usnadnit. Pokud je to možné, dopřejte každému jeho vlastní prostor pro oblečení, hračky, … Každá věc, ať u Vás má své místo. Dětem nechte na úklid dostatek času a zpočátku jim s úklidem pomáhejte. Pokud jste hodně vytížení, můžete zvážit i zaplacení paní na úklid. Uspořádejte si domácnost tak, abyste měli vše snadno po ruce a především, aby bylo snadné věci vracet na místo. To radí také Marie Kondo. Říká, že nemusíme mít věci úplně hned po ruce, ale mnohem důležitější je, aby se snadno uklízely.

Přemýšlejte více o tom, co můžete udělat Vy, než nad tím, jak Vás štve, že mají ostatní nepořádek. Respektujte ostatní členy domácnosti. Zbavte se všech předsudků. Nemějte pocit, že někomu posluhujete, když uklízíte a naopak se zbavme všichni předsudku, že úklid je ženská práce a domácnost je vizitkou hospodyně. Komunikujme mezi sebou v rámci rodiny. Nejde přeci o to, jak to vidí společnost nebo širší rodina či přátelé, co by se jak mělo dělat, ale o naše pocity a o to, jak je dokážeme sdělit ostatním a vzájemně se respektovat. Místo permanentního naštvání se snažme vyjít si vstříc. 

Nepořádek těch druhých bude nejspíš časté věčné téma a bohužel nemám jednoduchý návod, jak s tím zatočit. Co ale můžeme změnit, je náš postoj vůči němu a druhým a věřím, že pokud vyzkoušíte výše uvedené rady, alespoň částečně to pomůže. Někde se možná úklid nebo nepořádek vůbec neřeší, ale je spousta rodin, kde je to na denním pořádku a pokud je doma opravdu nepořádek, je to i pochopitelné, protože v takovém prostředí se těžko žije.

Pokud máte doma nepořádek a chcete se do toho pustit a získat podporu, inspiraci, motivaci a návod, jak si během krátké chvilky kompletně uklidit, připojte se k Týdnu pro Váš domov.

Pokud se chcete pustit do většího úklidu a získat velmi podrobný návod na každý kout Vašeho domova, nabízím Vám možnost vstoupit do mého půlročniho e-kurzu „Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy“.

Přeji Vám, abyste našli s ostatními členy domácnosti nejprve společnou řeč a pak také, aby se Vám dařilo na cestě ke společnému utváření útulného domova.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.