Můžu vs. musím aneb o svobodě

„Musím dnes uklidit v kuchyni“ vs. „Dnes si můžu uklidit v kuchyni“.

Cítíte ten rozdíl? V prvním případě se Vám možná trochu sevře žaludek a skličující pocit je tím intenzivnější, čím větší ten nepořádek je. Ale co když si to řeknete jinak? „Dnes si můžu uklidit v kuchyni“. Dnes mám příležitost vytvořit si z kuchyně příjemné svěží místo, kde mi bude dobře a budu v ní s radostí připravovat oběd. A třeba i něco upeču.

Na rozdíl od hory nádobí či drobků na podlaze (které se Vám nejspíš vybaví při první formulaci) Vám hlavou prolétne příjemná myšlenka na uklizenou linku, kytku na jídelním stole a třeba i vůně pečeného koláče.  Cítíte tu svobodu? A přitom jde jen o změnu jednoho slova, které dokáže změnit způsob myšlení a Vaši celkovou náladu a chuť do práce.

Mně to pomohlo moc. Od té doby, co jsem si tento jednoduchý tip od Karen Kingstonové osvojila mám opravdu radost z obyčejných věcí, péče o domácnost, o své děti a o sebe. Pokud máte malé děti, nejspíš pro Vás ono „můžu“ bude mít ještě vzácnější rozměr.

Byla bych opravdu ráda, kdyby účastníci všech mých kurzů a lidé, které provázím na jejich cestami k útulným domovům mohli pochopit, že opravdu nemusí dělat skoro nic, ale že je to úžasné, že mají tu možnost si domov uklidit a přetvořit podle svých snů. Zamilujte si místo, kde žijete.

Ráda bych mezi lidi opět vrátila radost z „práce“, kterou znali naše babičky a vlastně pro ně byla úplně přirozená. Nepřemýšleli nad tím, jak si zjednodušit život, ale nějak s lehkostí uměly a umí pracovat. Obdivuji svoji babičku a dědu. Babičce je 90, dědovi 87 a nejen, že jsou úplně soběstační, ale ještě se starají o velkou zahrádku, z které nakrmí celou širší rodinu. Zavařují okurky, dělají kečupy, křížaly a pěstují spoustu zeleniny. Vždy, když přijedeme, je uklizeno a výborně navařeno.

A víte co? Můžete si teď uklidit celý byt či dům.

Zjistěte, kdy probíhá nejbližší  Týden pro Váš domov  nebo to vezměte z gruntu a přihlaste se do obsáhlého e-kurzu „Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy“.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 4

  1. Ahoj Heli, mám to podobně 🙂 Jak já se vždy těším, že vyšlu manžela s dcerkou ven a budu mít hodinku na úklid. Protože můj byt = můj hrad, miluju ten pocit, když je poklizeno, vše na svém místě, a dohromady to vytváří funkční celek, ve kterém je nám skvěle. Takže ano, já beru úklid jako činnost, kdy projevuju svému obydlí lásku, no a když potřebuju, láska se mi vrací – cítím se doma svobodně, v bezpečí a čistotě. Občas říkám, že „musím“ uklidit, ale je to myšleno tak, že cítím potřebu trochu to tu opečovat, aby mi bylo příjemně 🙂

  2. Ano, Helenko. Taky vždycky nejraději uklízím, když není nikdo na nějaký čas na obzoru:-))). To mi pak jde skoro jako po másle. Nikdo se mi tu nemotá a nemusím poslouchat rádo by vtipné komentáře:-)))

Komentáře nejsou povoleny.