HYGGE – Kytky za oknem

Konečně je tu jaro, pro mne jednoznačně nejkrásnější období v roce. Definitivně se loučím se zimou a pouštím jarní energii do svého domova právě tím, že osázím truhlíky rozkvetlými muškáty, petúniemi, fuchsiemi či dalšími květinami.

Nevím, jak to mají v Dánsku, odkud se do světa rozšířilo právě ono slovo Hygge, znamenající pocit štěstí a vnitřní radosti a přeneseně také styl bydlení vedoucí k těmto pocitům, ale pro mne jsou právě kvetoucí květiny tím, co do domova tento hyggelig pocit vnáší a neodmyslitelně patří k tomu, co dotváří útulný domov. Dobře opečovávané květiny vykouzlí nezaměnitelnou atmosféru, která rozradostní naši mysl. A jak a čím truhlíky osázet a jak se o kytky starat?

Květiny si vždy vybírám podle momentálního rozpoložení (a předchozích zkušeností) přímo v zahradnictví. Doporučuji si trochu připlatit a nakupovat v osvědčených zahradnictvích. Větší řetězce spíše nedoporučuji a nikdy jsem si třeba nekoupila květiny někde, kde je mají jen jako doplňkový sortiment svého super/hyper marketu.

Při výběru dávejte pozor na:

  • vhodné stanoviště: Vybírejte si vždy takové kytky, kterým bude u Vás dobře. Pokud máte okna na východ, jih či jihozápad a praží do nich sluníčko, určitě si vyberte takové, které snáší přímé slunce. Na mých východních oknech se dobře daří muškátům, petúniím, gazániím a třeba afrikánům. Určitě tam nedávejte zvonky, fuchsie a další květiny, které potřebují polostín a sluníčko je v létě spálí.

    V zahradnictvích většinou najdete u každého druhu tabulku s údaji o vhodném stanovišti, potřebné zálivce a o tom, zda je kytka vhodná do truhlíku nebo na záhon. rozhodně se tím řiďte, pokud nechcete zažít zklamání.

  • stav konkrétní květiny: Kytky si vždy prohlédněte. Zkontrolujte listy, které by neměly být povadlé a určitě neberte žádné kytky, které mají listy po okrajích nahnědlé (může to být známka uhnilých kořínků v důsledku přelití a s tím už toho moc neuděláte), případně mají na listech bělavé skvrny (což může značit chorobu).

    Květiny by měly být dobře zakořeněné, ale kořínky by neměly příliš hustě a dlouze viset z kořenáčů.

    Co se květů týče, vybírám si raději méně rozkvetlé kytky s hodně pupeny, což ale není zase až tak důležité.

A dál už se řiďte jen tím, co cítíte, co se Vám líbí. Kombinujte barvy i různé druhy a podpořte tak právě tu část Vaší duše, kterou právě potřebujete. Potřebujete energii? Zvolte jasně červenou, žlutou, oranžovou a vyšší vzpřímené květiny. Máte spoustu pracovních povinností a potřebujete více něhy? Zvolte růžovou a bílou a květiny nižší s drobnějšími bohatšími květy tvořící bochánky nebo převisající dolů. Potřebujete zklidnit mysl? Zvolte bílo – modro – zelenou kombinaci případně se žlutým doplňkem a květiny nižší s jasnou uklidňující strukturou květů, tedy neplnokvěté variety.

Nechte si na nákup více času a pokud potřebujete, vyražte na něj sami, bez dětí, bez partnera a nechte promlouvat svoji duši. Věřím, že budete vědět, co koupit. Na jeden truhlík počítejte tak 3-4 rostliny a nechte si také místo na bylinky a jahody (pokud máte dostatečně slunečné stanoviště). Musím říct, že se mi jahodám spíše daří za okny, než na zahrádce, kde mi jich většinu spořádají slimáci nebo zničí plíseň.

A co jsem si letos vybrala já? V posledních letech u mě nikdy nechybí muškáty. tentokrát jsem si vybrala jasně i temněji červené v kombinaci s bílou.

Jednoznačně letos potřebuji doplnit energii  vybírala jsem intuitivně jasně a sytě červené odstíny a hodně vysoké rostliny.

K dětem jsem nakonec vytvořila i jeden jemný něžný truhlík s ružovými a bílými petúniemi a růžovou jiřinou (tu mám letos prvně, tak jsem zvědavá, jak se jí u mne bude dařít).

Do kuchyně na západní okna jsem doplnila růžičkové okno o jednu fuchsii a jeden velký truhlík opět osadila bylinkami.
Na východní okna mi ještě zbývají doplnit jahody.

Kombinování různých druhů do jednoho truhlíku:

  • podmínky: Do jednoho truhlíku volte květiny, které mají podobné nároky na půdu, zálivku i stanoviště. Nedávejte k sobě květiny, které by se mohly nepříznivě ovlivňovat, ať už způsobem růstu nebo třeba látkami, které vylučují. Tady se zatím řídím pouze intuitivně. Květiny s intenzivním aroma (např. muškáty) raději nekombinuji s jinými v jednom truhlíku. také dejte pozor, aby vyšší a košatější rostliny nezastínily ty malé.
  • barevnost: Vždy si již v zahradnictví vyzkoušejte, jak se k sobě kytky hodí barevně. I jednotlivé barvy mají různé odstíny, které se pak k sobě můžou i nemusí hodit. Obecně lze říci, že všechny barvy lze kombinovat s bílou a pak se hodí tyto barevné kombinace:
    červená + modrá až modro-fialová
    červená + růžová
    růžová + fialová až modrofialová
    růžová + zelená
    různé odstíny růžové
    žlutá + modrá
    žlutá + oranžová
  • celkový růst: Představte si, jakým způsobem se bude květina rozrůstat, jestli má malé či velké květy, jestli má vzrůst přímený, bochánkový nebo převislý, … To vše pak hraje roli v tom, jak budete květiny kombinovat.
    Obecně lze říci, že převislé či bochánkové květiny (např. petúni, surfini, zvonky, million bells,…) by měly být na kraji. Můžete jimi buď orámovat jednu vzpřímenou květinu nebo  je dát k jedné straně a vzpřímené k druhé. Ale řiďte se i zde především svými pocity.

Péče o truhlíkové květiny:

  • zalévání: Doporučuji pořídit si samozavlažovací truhlíky, které vyživují dobře květiny také odspodu a také Vám dobře poslouží v době, kdy odjedete v létě na dovolenou (v létě udrží květiny zavlažené i týden). Dávejte pozor, ať květiny nepřelejete. Zvlášť na jaře a v podmračených dnech vždy před zaléváním prstem zkontrolujte, zda není půda příliš vlhká (ještě více toto doporučuji dělat u pokojových květin, kde je riziko přelití ještě větší). Pokud Vám začnou hnědnout okraje listů, může to být i v důsledku přelití, kdy uhnívají kořínky a květina tak nemůže být vyživovaná. Přes léto jim ale dopřejte bohatou zálovku, nejlépe hned brzy ráno, případně pak až večer.
  • odštípávání odkvetlých květů: Nejedná se jen o estetické hledisko. Včasným odstraňováním odkvetlých květů podpoříte další kvetení rostliny. Květiny mají určené množství plodů, které jsou schopné vytvořit a pokud jim vytvoření plodu zabráníte, podpoříte tak další kvetení. květina také nevyčerpává energii na tvorbu plodu, ale může ji investovat do dalších květů.
  • hnojení: není nutné, ale určitě hnojením také podpoříte kvetení a u jahod výnosy. Na jahody používám nejraději hnojivo NATURA. Na květiny pak doporučuji buď přímo na určitý druh, kterým docílíte nejlepšího výsledku, případně pak hnojivo určené na kvetoucí balkónové rostliny. Stejně tak volte i substrát, do kterého budete kytky sázet.

Užijte si ta rána, kdy otevřete okna dokořán a zaléváte květiny. Celé jaro a léto je to pro mne zdrojem síly pro každý den. A i když venku třeba zrovna prší, jasné barvy nám den i přesto dokáží prozářit.

Pokud Vás zajímá k tématu HYGGE více, nabízím Vám svůj e-book Jak vytvořit útulný domov, ve kterém najdete spoustu teorie i konkrétních tipů pro to, abyste se doma cítili šťastně.

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.