Žít teď a tady vs. vědomě si připravovat všední okamžiky krásné

Možná na první pohled nevidíte rozdíl, ale já vám ho hned ukáži. Žít teď a tady, prožívat život jako sled okamžiků a ty si užívat – to se na nás teď už nějakou dobu valí snad ze všech koutů. Tak trochu podezírám ty, kteří to hlásají, že si to opravdově nevyzkoušeli.

Dokonce jsem už i slyšela, jak je krásné žít život jako malé děti, které se radují a pláčí, podle toho, jak jim momentálně je.

Já jsem takový život vyzkoušela a víte co? Mohu pouze potvrdit, že pokud přestanete systému dodávat jistý druh energie, platí i zde druhý zákon termodynamiky, tedy ten o růstu entropie (rozuměj chaosu). Místo radosti, klidu a míru, který je nám slibován, se tak začne šířit chaos, upomínky za nezaplacené faktury, nepořádek, nevyřízené telefonáty a pomalu ale jistě v nás začíná klíčit pocit frustrace z dané situace. 

Ano, je to hezké, užívat si s dětmi radost ze skákání v kalužích, rozhodovat se podle momentální nálady své i dětí, kam si zajít, užít si ten moment, kdy jsem ponořená ve vodě a plavu si sama někde v přírodě v rybníce, … O tom nemluvím, je to krásné a neměli bychom se o to ochuzovat. Je ale potřebné vnímat tyto momenty jako střípky nějakého většího celku, o kterém máme přehled, který je do jisté míry naplánovaný a ve kterém mají své místo všechny věci, které je potřeba udělat.

 

Co tedy doporučuji já?

Vezměme v potaz, že život se sice skládá z jednotlivých okamžiků, které je krásné si prožít, ale že k tomu šťastnému stavu jejich prožívání potřebujeme mít také nějaký celkový koncept.

Jako nejspíš mnoho z vás, i já jsem vyrůstala v době, kdy se kladl důraz především na výkon. Spíš, než cesta byl důležitý cíl. Možná i proto se dnes tolik mluví právě o prožívání momentů. Jak to ale udělat, abychom zároveň neskončili deprimovaní v naprostém chaosu?

Uvědomte si váš každodenní život jako celek. Sepište si, co přes den děláte. Můžete to udělat i tak, že si třeba týden budete psát každý den pečlivě harmonogram, ve kterém zaznamenáte také časové rozpětí. Může to vypadat asi takto:

  • 7:00 – 7:30 – vstávání, hraní a mazlení s dětmi v posteli
  • 7:30 – 7:50 – oblékání, ranní hygiena
  • 7:50 – 8:10 – chystání snídaně
  • 8:10 – 8:45 – společná snídaně….

Zkrátka tam vypište opravdu pečlivě vše, co děláte. Můžete si k tomu psát i poznámky, jak se cítíte, jestli Vás to těší, …

Po týdnu (nebo třeba každý den večer) se na poznámky podívejte a popřemýšlejte o tom, jestli to, co děláte, tak opravdu dělat chcete a zda není potřeba něco přidat, ubrat, nebo dělat jinak.

Jde o to, užít si všední chvíle každého dne

Když si podrobně sepíšete, co každý den děláte, jistíte, z jakých momentů se Vaše dny skládají a budete s tím moci pracovat.

Já třeba trávím hodně času přípravou jídla  a mám ráda, když se společně sejdeme celá rodina alespoň jednou denně k večeři. Občas slyším, že někoho vaření nebaví, je to pro něj ztráta času a radši by čas trávil jinak. Jenže, když má pak takový člověk rodinu, tak alespoň občas vařit prostě musí. Může to buď každý den protrpět nebo se u toho nudit, stěžovat si, a nebo to může pojmout úplně jinak.

Já si k vaření přizvu děti. Buď pomáhají přímo mně, nebo si hrají na vaření ve své dětské kuchyňce. Užijeme si to, třeba si zazpíváme a pak si sedneme ke stolu a povídáme si, smějeme se. Když se večer sejdeme na večeři všichni, tak u ní pak sedíme třeba i víc, než hodinu a ten čas si většinou užíváme. (Ne vždycky se samozřejmě podaří, občas to skončí u dohadů, že něco někomu nechutná, takový je zkrátka život ;).) Vím ale, že tenhle krásný každodenní čas si užíváme i proto, že jsme předtím uklidili na stole a uvařili dobré jídlo (nebo hezky připravili studenou večeři).

Stejně tak se zamyslete nad každou činností, kterou denně děláte a pokud cítíte, že si ji příliš neužíváte, popřemýšlejte o tom, co by se dalo změnit. My třeba se synem oba neradi vstáváme. Ale jelikož už chodí do školy, tak musíme. Dlouhou dobu jsme se trápili, ale pak jsem si řekla, že to tak nechci a přemýšlela o tom, jak synovi rána zpříjemnit. Nejlepší asi je, když se ráno vzbudí i naše miminko a on se s ní může pomazlit. Také mu připravím dobrou snídani, když se zvládne rychle vypravit, tak si může chvíli pustit televizi. Vstáváme tak, aby na všechno byl prostor, tedy hodinu před plánovaným odchodem. Udělejte to i sami pro sebe. Vymyslete si nějaký příjemný ranní rituál a dopřejte si na něj dostatek času.

Vědomě si připravujte krásné chvíle

Pokud pochopíte, že si každou chvíli můžete připravit tak, abyste ji prožívali s radostí, dojde vám, jak důležité některé zdánlivě banální věci ve vašich životech jsou. Ve svém e-booku Jak vytvořit útulný domov, aneb 4 kroky k tomu, abyste se doma cítili šťastně vám ukazuji, jak nám k prožívání spokojeného života může sloužit místo, kde žijeme. Zrovna jsem nemocná, ale z postele koukám do oken s muškáty v plném květu a pozoruji vítr, jak si lehce pohrává s korunami stroů. Stejný pohled se mi otevírá každé ráno.

Vím, že kytka na pěkně prostřeném stole nebo čisté umyvadlo s malou kytičkou s kvítky muškátů dokáže prozářit právě ty okamžiky, které na těchto místech prožíváme.

Pojďme si tedy užívat každý moment našeho života, ale nebuďme jak malé děti zmítané emocemi a pocity, žijící odnikud nikam. Vědomě připravujme krásné okamžiky pro nás i pro ty, se kterými žijeme a mějme vždy na paměti celkový koncept. 

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.