Dávejte svému domovu dobrou noc

Já jsem se to naučila v době, když se mi narodilo druhé miminko. Vždy večer jsem si připravovala pokoj na noční kojení a přebalování. Prošla jsem pokoj, rychle sklidila věci z povrchů a podlahy, uspořádala si věci k přebalování, upravila gauč a připravila polštářky. Noční vstávání tak pro mě bylo příjemnější.

Ale až se nedávno, když jsem se o tom dočetla v knize „Zázračný úklid“ od Marie Kondo mi došlo, že bych to tak mohla dělat i v době, kdy už nemusím vstávat v noci na kojení. Než dám děti spát, tak projdu pokoj, sklidím hračky ze země, rozestavím dětské lehátko, židličku a stoleček podél zdi, upravím polštářky na gauči, kde je potřeba, přejedu ještě podlahu malým ručním aku vysavačem a připravím naši postel tak, aby se do ní příjemně uléhalo (teď na ní přebaluju, tak bývá dost rozvrtaná ;-).

Máme byt o dispozici 2+1, kde ve 2 pokojích spí děti a tak je ten úklid pro mne náročnější v tom, že tohle potřebuji stihnout předtím, než dám děti spát a to se mi dlouhou dobu nedařilo. A ani teď to ještě zdaleka není každý den. Ale jako se vším, je dobré, když se to daří stále častěji, nemusí být hned vše dokonalé.

Proč dávat svému domovu dobrou noc?

Zjistíte, že je daleko příjemnější uléhat i vstávat do uklizeného bytu. Ale také je to způsob, jak projevit bytu či domu díky za to, jak vám slouží. Uvědomit si, že díky němu prožíváte během dne spoustu příjemných chvil. Když si svůj domov zamilujete, bude to pro vás potěšením se s ním krátkou péčí každý večer rozloučit.

Probuďte se do útulného domova

Jak na to?

Nemluvím teď o nějakém velkém důkladném úklidu. O co tedy jde?:

  • posbírat věci ze země a tu buď setřít prachovkou nebo rychle vysát ručním vysavačem drobky, pokud někde zůstaly
  • rozestavět mobilní malý nábytek buď na své místo nebo třeba já dávám dětský ke zdi pod okno, aby nepřekážel v místnosti a působil harmonicky
  • upravit přehoz přes pohovku, případně deku, pokud ji tam máte k dispozici a načechrat a rozestavět polštářky
  • sklidit a setřít jídelní stůl a vyměnit vodu ve váze s kytkou, pokud ji tam máte
  • uklidit umyté nádobí a setřít dřez a sporák (pokud jste to ještě neudělali)
  • můžete si připravit k ruce i pomůcky a suroviny pro přípravu snídaně
  • pokud jste to neudělali jindy během dne, umyjte umyvadlo a záchod

Většinou ještě naplním a naprogramuji myčku a občas také pračku.

Bordel šuplík

To je skvělá věc, kterou doporučuje Karen Kingstonová ve své knize „Zbavte se nepořádku s Feng šuej“. Takové místo by prý mělo být v každé místnosti a umožňuje nám rychle sklidit věci, které sice patří jinam, ale zrovna není čas nebo síly je uklidit na místo. Má to ale dvě důležitá pravidla, aby to fungovalo:

  • zásuvka by měla být malá
  • pravidelně bychom měli věci ze šuplíku uklízet na své místo

Místo šuplíku můžete použít i proutěný košík nebo ozdobnou mísu, které umístíte třeba v blízkosti jídelního stolu a máte tak možnost vždy před jídlem z něj rychle sklidit, co tam kdo během dne nanosil.

Šuplík na hračky v obýváku

Názory na hračky v obýváku jsou různé. Z mé zkušenosti si myslím, že alespoň v prvním roce až dvou dítěte se tomu člověk nevyhne. Proto jsem vyčlenila celý jeden hluboký šuplík v komodě na batolecí hračky, kam se pak vždy dají jednoduše uklidit.

Větší děti už mají své hračky v dětském pokojíku a případně si je do obýváku nosí. V obývacím pokoji pak mají stoleček a židličku na malování. Přecijen jsme ještě pořád nejraději pohromadě.

Jak dlouho by mělo večerní poklizení trvat?

Budou dny, kdy vám to možná zabere víc času, ale většinou by vám to nemělo celé trvat více jak 15 – 30 minut.

Pokud vám to trvá déle, bude nejspíš nejdřív potřeba byt či dům důkladně uklidit a osvojit si určité návyky, které vám pomohou k tomu, že váš domov zůstane útulným.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.