Pečovat o svůj domov je šik!

„Cože?“ „To přeci nejde dohromady! Nebo ano?“ „Je to jen nutná práce, co se musí udělat, ne?“ „A co to vlastně to „šik“ znamená?“ …

Dnes vám chci ukázat, proč bychom péči o svůj domov neměli degradovat na nějakou podřadnou činnost, kterou odsouváme na vedlejší kolej, když si raději chceme užívat život jinak.

Možná to teď nevnímáte, ale to, v jakém stavu máte svoji domácnost a s jakým postojem o ni pečujete se odráží i v dalších oblastech vašeho života. Určitě to ale pocítíte, pokud se rozhodnete vytvořit si útulný domov a změnit Váš postoj k péči o domácnost.

Přemýšlím kdy a jak v naší kultuře vznikl ten negativní postoj k domácím pracem. Péči o domácnost vnímá většina žen v dnešní době jako břímě. Stále čteme o tom, jak si máme užívat života, být v přírodě, cestovat, … A také o tom, že přeci nejsme žádné služky, abychom doma všechno dělaly. A tak možná není divu, že úklid, vaření a možná i péči o děti vnímá hodně lidí jako něco podřadného, co nás odvádí od té pravé radosti ze života.

Být šik není jen o oblečení, účesu a make-upu?

Mám pro vás jedno tajemství. Domov je místem, kde můžeme načerpat energii. Tedy lépe řečeno  útulný a uklizený domov nám nabízí klidné zázemí, díky němuž se můžeme cítit po celý den dobře.

A tím se dostáváme k onomu slůvku „šik“ (nebo po francouzsku „chic“). Čerpala jsem v této myšlence ze své oblíbené knížky „S Madame Chic doma“ od americké autorky Jennifer L. Scottové, která sama sebe označuje za labužnici každodenního života „daily connoiseur“. Musím říct, že už před pár lety mě svým nadšením pro domov i běžné domácí práce doslova nakazila a tak vám tu předkládám její slova:

„Možná si myslíte, že být chic nemá s těmi nejbezvýznamnějšími a nejvšednějšími okamžiky dne co dělat. Že se netýká takových činností, jako je příprava jídel, umývání nádobí a placení účtů. Tajemství je prosté: tyto okamžiky nejsou bezvýznamné. Právě naopak. Jsou velmi významné.

Pokud se vám podaří změnit postoj k přípravě omáčky na špagety, k výběru toho, co si obléknout, ke skládání prádla, prostírání stolu nebo vyřizování pošty, můžete svůj život zcela zásadně změnit.

Mám v úmyslu ukázat vám, jak z těch zdánlivě všedních činností čerpat radost, jak všechnu negativní energii frustrace a chaosu proměnit v energii spokojenosti a potěšení. Až si vypracujete první organizační plán a osvojíte si rutinní postupy, které vám přejdou do krve, poběží vaše domácnost mnohem hladčeji a vy se naučíte si svou každodenní práci vychutnávat a zlepšovat. Tento pocit klidu vás bude provázet všude, kam se po zbytek dne vydáte, bez ohledu na to,, jak daleko od domu se vypravíte. …

…tím více se přiblížíte ideálu stát se vlastní Madame Chic. S hladce fungující domácností získáte i vy sama nádech lehkosti…

…Bude z vás cosi vyzařovat – cosi tajmeného, co druzí tak docela nedokážou uchopit. Právě tato charakteristika, kterou druzí nedokážou pojmenovat, ono je ne sais quoi, to je ono chic.“ (Jennifer L. Scottová; S Madame Chic domva, Mladá Fronta 2015, str. 10)

Změňte své pocity

Zkuste si se mnou jedno cvičení. Napište nebo nakreslete si to, co se vám vybaví, když se řekne péče o domácnost.

Máte hotovo? Je to pozitivní či negativní obraz? Jaké pocity díky tomu každý den prožíváte? Pokud je to neutrální, či negativní, pojďme to změnit!

Užívejte si život doopravdy

Kdysi jsem někde četla, že naše radost ze života vůbec nezávisí na okolnostech (kde žijeme, co děláme za práci, kolik máme peněz). Že pokud jsme nešťastní tak, jak žijeme dnes a sníme o lepších zítřkách, byli bychom nešťastní nejspíš i když by se nám to, o čem sníme, splnilo. Mně to tenkrát pomohlo zamilovat si svůj domov a s radostí o něj pečovat a neupínat se k myšlence, že bych chtěla žít jinde a jinak.

A tak vám můžu z vlastní zkušenosti říct, že si život můžete užívat úplně stejně u plotny při vaření večeře nebo při mytí nádobí jako někde na cestách u moře. „To je snad trochu přehnané, ne???“ – Vůbec ne. Myslím to vážně. Jde o to, jak věci vnímáte a péče o váš domov může být stejně naplňující činností jako cokoliv jiného.

Pojďme se podívat na to, co nás může v tom radostném prožívání každodenní péče o domácnost brzdit:

„Doma je už tak velký nepořádek, že mě nebaví vůbec nic“

Ano, to znám. Vím, jaké to je, když se shodou nějakých okolností nahromadí příliš velký nepořádek a člověk nemá síly s tím pohnout. Každá snaha je jako kapka v moři.

Ale stojí za to s tím něco udělat, protože tím, že s nepořádkem pohnete, uvolníte energii a uvidíte, že se za chvíli začnou dít věci nejen kolem vás, ale i ve vás.

Vím, jak je to těžké, když je na takový velký úklid člověk sám a proto jsem pro vás připravila dva e-kurzy, díky kterým se pro vás úklid může stát i zábavou a radost ze sdílení jednotlivých kroků pro vás bude motivací i hnacím motorem k dokončení i takového úklidu, který pro Vás doteď byl zdánlivě nad Vaše síly.

Týden pro Váš domov je krátký intenzivní kurz, ve kterém si během jednoho týdne povrchově uklidíte celý byt. Více si o něm můžete přečíst >>>>>>>TADY.

E-kurz Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy je naopak velice podrobný několikaměsíční kurz, ve kterém postupně projdete celý byt či dům. Naučíte se čím se řídit, pokud se chcete zbavit nepořádku a nevytvářet nový a důkladně si uklidíte vše, co doma máte. Během kurzu si také osvojíte návyky, které vám pomohou udržovat váš domov útulný. Více o kurzu se dočtete >>>>>>>TADY.

Novinkou je online program JOYLO HOMEkterý by Vás měl zbavit pocitu, že jste otrokem Vaší domácnosti a také pocitu, že nic pořádně nezvládáte. Měl by Vám přinést hlavně radost do života a lásku ke svému domovu pomocí toho, že si samy určíte, co a jak často doma chcete dělat a najdete způsob plánování času i činností samotných tak, abyste po celý den měla pocit, že máte vše pod kontrolou a je Vám doma dobře.

Více o programu se dočtete >>>>>TADY

Mám malé děti / velkou rodinu a tak je pro mě úklid jen nikdy nekončící kolečko ubíjejících povinností

Sama mám tři malé děti a vím, o čem mluvíte.  Ano, je to s dětmi jiné a jsou dny, kdy musíme zvolnit, přehlédnout nějaký ten nepořádek, věnovat se dětem.

Co všechno nám pomůže snadněji a radostněji proplouvat dnem jsem shrnula také ve svém minulém článku „Jak to mám všechno zvládat???“ Mluvím tam mj. o tom, jak je důležité vybudovat si v souvislosti s péčí o domácnost určité návyky. Já je vnímám jako daleko důležitější, než nějaké denní rutiny, protože nám umožňují dělat věci automaticky, bez přemýšlení.

Když jsem čekala třetí miminko, té prostřední byl teprve rok a já byla neskutečně unavená. Nebyla jsem často schopná myslet na nic jiného, než na to, jak to udělat, abych si mohla jít lehnout. Přiznávám, že péče o domácnost byla úplně odsunuta na vedlejší kolej a podle toho to tu pak také hodně měsíců vypadalo. Nebylo to šik ani trochu a já to sama na sobě pozorovala. Nezvala jsem dlouhé měsíce ani nikoho na návštěvu a před každou návštěvou rodičů se mi svíral žaludek z toho, jak to tady vypadá.

Ano, jsou v životě situace, kdy to možná nejde, ale důležité je se pak včas opět rozhodnout s tím něco udělat.

Sama bych tenkrát byla vděčná za cokoli, co by mi pomohlo se toho nepořádku zbavit. Zkoušela jsem různé způsoby, přečetla knížky, ale něco mi chybělo. Chybělo mi konkrétní vedení, isnpirace a motivace. A proto vznikly mé on-line kurzy, díky kterým mohou být propojeny ženy, které řeší stejné otázky a společně se podporují v plnění postupných úkolů, které ode mne dostávají e-mailem coby inspiraci. Těší mne, když vidím proměněné domácnosti a i to, že takový společný úklid dělá lidem radost i sám o sobě.

Pamatujte, že v nepořádku je nahromaděná spousta stagnující energie a tak, i když se Vám vůbec nechce, pusťte se do práce a uvidíte, jak se energie bude uvolňovat a vy se budete cítit lépe a lépe. Ano, VY se budete cítit lépe, sebevědoměji a budete tak i působit na své okolí.

BUDETE ŠIK!

 

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 2

  1. Jo mít uklizeno,to mám ráda. Bohužel se dvěma malými dětmi je to reálné asi jako výhra v loterii. Poslední roky dávám jen základní úklid. Štve mě pohled na ten „bordel“. Bohužel energie a čas aktuálně nejsou.

Komentáře nejsou povoleny.