Jak to mám všechno zvládat???

Tuhle otázku cítím okolo sebe už delší dobu a přemýšlím, co bych nejen svým zákaznicím, ale i kamarádkám a vlastně i sama sobě mohla poradit.

Myslím, že není náhoda, že velká část mých zákaznic jsou maminky malých dětí. Myslím si, že v tomto období, kdy jsou děti malé, je toho na nás opravdu hodně. Jen samotná starost o děti by nám klidně mohla zabrat celý den. Ale do toho ještě musíme vařit, uklízet, hlídat různé praktické věci jako prohlídky u doktorů, kroužky a záležitosti kolem školy starších dětí a třeba i skloubit toto všechno s našimi zájmy, prací a časem s partnerem. Jde to vůbec všechno zvládat a nenechat se tím ubíjet?

Chci Vám dnes ukázat postup a dát pár tipů, díky kterým budete zvládat víc s menším úsilím.

Krok 1 – UKLIĎTE SI

Podle toho, na co právě teď máte kapacitu, se můžete pustit buď do důkladného povrchového úklidu a vytvořit si tak příjemný prostor k žití. Možná si také všímáte, že čím větší máte doma chaos, tím jste podrážděnější a dřív unavená. Pokud nevíte, jak to uchopit nebo si ten úklid jen chcete užít, můžete se připojit k mému minikurzu Týden pro Váš domov, který běží 5x do roka. Podívejte se >>>>TADY, kdy začíná další běh.

Možná jste ale usoudily, že je čas na větší změny a pustíte se do velkého úklidu. Pokud se chcete zbavit se nepotřebných věcí nebo těch, které Vám nedělají radost a udělat si pořádek v úložných prostorách, můžete se přidat do obsáhlého půlročního online kurzu Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy, který Vás krok za krokem provede Vaším domovem a pomocí drobnějších jednotlivých úkolů Vám pomůže dosáhnout Vašeho vysněného domova.

Ať už vstoupíte do kurzu, nebo se do třídění Vašich věcí pustíte samy, uděláte si tak pořádek nejen kolem sebe, ale i v sobě. Opravdu to funguje. Skrze věci, které vlastníte a rozhodnutí o tom, zda si je ponecháte, a kde je budete mít, poznáte samy sebe a budete tak moci žít v souladu s tím, jaké jste a to také předávat svým dětem.

Narozdíl od rychlého e-kurzu Týden pro Váš domov, kde jde především o rychlý výsledek, přináší tento kurz do života trvalou změnu a už by se Vám po jeho absolvování nemělo stát, že se Váš domov vrátí „do starých kolejí“.

Krok 2 – BUDUJTE SI NÁVYKY

Budování návyků je naprosto klíčové pro to, abyste si Váš domov udrželi útulný a uklizený trvale. Jde o to, dělat během dne různé věci automaticky, aniž bychom na ně museli myslet.

Říká se, že upevnit si určitý návyk trvá jednadvacet dní? Není to skvělé? Pokud si chceme něco osvojit, stačí to dělat vědomě 21 dní každý den a pak už to budeme dělat automaticky.  Je teď jedno jestli jde o úklid nebo třeba o cvičení nebo čtení před spaním. Jde ale o to, nepolevit během těch tří týdnů.

Vidím kolem sebe různé strategie, jak udržet své domovy uklizené, jako je například zónový úklid, kdy se každý den uklidí nějaká konkrétní oblast nebo i jiné, které určují, co si který den máme uklidit. Následováním těchto strategií pak máme nejspíš pocit, že péče o domácnost je ohromné břímě a otročina.

Já doporučuji něco jiného. Dělejte věci každý den a propojujte jednotlivé činnosti. Spojte si třeba mytí umyvadla s ranním či večerním čištěním zubů, po umytí nádobí setřete vždy linku a umyjte sporák, otřete všechny spotřebiče, které máte na lince. Po každém vynesení odpadků setřete koš. Setřete vanu po každém mytí, během vaření vždy hned ukliďte sůl, olej, mouku a další ingredience, …

Proč mít třeba vyhrazený jeden den na úklid papírků z auta? Udělejte to hned, jak dorazíte domů. Nejen, že se Vám tam nebudou pak týden válet, ale ještě na to nebudete muset ani myslet. A o to jde!

Konkrétním návykům pro udržení uklizeného domova se také věnujeme v kurzu Zbavte se nepořádku a ukliďte si jednou provždy. Přibíráme si je postupně jednotlivě a vždy je dostatek času si konkrétní návyky osvojit. Na konci kurzu tak budete dělat spoustu věcí už automaticky.

Krok 3 – CVIK DĚLÁ MISTRA

Možná Vám teď některé práce zabírají hodně času, protože je děláte neradi a ne moc často. Jednak je pak úklid náročnější, protože musíte drhnout zašlou špínu, ale hlavně Vám to může trvat déle proto, že to zkrátka ještě nemáte v ruce.

Moje rada? Nevzdávejte se a dělejte věci dál každý den a uvidíte za pár týdnů, jak Vám práce půjde rychle od ruky.

Krok 4 – DĚLEJTE VĚCI HNED

Tématu odkládání činností se podrobně věnuji v článku „Blokátory uklizené domácnosti – I. Odkládání činností, které je potřeba udělat“.

Nepřemýšlejte nad věcmi, nesnažte se je udělat hned dokonale. Vidíte na zemi papírek? Prostě ho zvědněte. Nečekejte, až budete mít prostor umýt celou podlahu. Na hračky si pořiďte šuplíky nebo nějaké krabice a jednoduše je do nich během dne ze země skládejte. Nesnažte se mít vše dokonalé, zvlášť, když máte malé děti. Je to past, díky které pak nejspíš budete mít doma větší chaos.

Pokud jste už večer unavení, jděte si lehnout a vstaňte o to dřív a dodělejte věci ráno místo toho, abyste nejdřív hodinu koukali do mobilu a „sbírali síly“.

Každý si dosaďte to svoje, co Vám vnitřně brání dělat věci hned a pokuste se to odbourat.

Krok 5 – VYČISTĚTE SI HLAVU

Jak jsem zmínila i v úvodu, kromě rutinních denních záležitostí je potřeba řešit také operativní věci jako různé návštěvy doktorů, schůzky, kroužky, věci okolo školy, práce, … Není to něco, co bychom si mohli osvojit jako denní rutinu a tak na to musíme myslet nebo si to někam poznamenat.

Jeden ze způsobů, jak tyto záležitosti dostat z hlavy jsem popsala v článku „Vyčistěte si hlavu aneb malý papírkový zázrak zvaný hipster PDA„. Je zde dobře pamatováno i na úkoly, které nemají jasné datum, kdy mají být hotové.

Můžete ale využít i klasický diář či jiný způsob, který Vám vyhovuje. Co je ale důležité: zapisujte si buď všechno a nebo nic, resp. pak i to noste v hlavě. Buď na vše pamatujte a nebo si vše zapisujte do nějakého systému, ke kterému se pravidelně vracíte a nemusíte tak na ty věci myslet. Pokud si ale budete psát jen něco a budete spoléhat, že zbytek si zapamatujete, budete mít ve věcech chaos. Nebudete se moct spolehnout pořádně ani na jedno – ani na diář či jiný systém mimo Vaši hlavu, ani na Vaši paměť.

Proto, pokud je to jen pár věcí, které takto musíte řešit, zapište si je do diáře, ale stále na ně pamatujte. Nemusíte si budovat nějaký složitý systém zaznamenávání věcí. Pokud to ale pociťujete jako tíhu, stojí za to, osvojit si další návyk – okamžitého vyčištění hlavy tím, že si každou záležitost, která k Vám přijde, zapíšete do nějakého spolehlivého plánovače, třeba právě papírkového HPDA.

Více o hipster PDA a jak s n9m pracovat si můžete poslechnout na záznamu webináře >>>>TADY

Zvládnu to i s malými dětmi?

Ve svých kurzech mám i maminky hodně malých dětí a musím říct, že jsem často i sama překvapena, jak se jim úklid daří.

O tom, jak úkllid zvládat i s miminky a jaké jsou možnosti v jednotlivých fázích růstu děťatka jsem natočila toto video.

Více si také můžete přečíst v mém e-booku zdarma: „Užívejte si miminko, neotročte domácnosti“.

Maminky, zvládáte to skvěle a pokud máte někdy pocit, že tu každodenní rutinní práci nikdo neocení nebo, že je nekonečná, připojte se buď k nějakému běhu Týdne pro Váš domov nebo přijďte do mé skupiny „Útulný domov s Helenou Procházkovou“. Jsem tam pro Vás.

 
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.