Do nového I – Zamilujte si místo, kde právě teď žijete

„Žádné místo Vás neučiní šťastným. Pokud jste nešťastní tam, kde bydlíte, nebudete šťastni na jiném místě.“

Toto jsem si přečetla jednou na dovolené u moře a úplně to změnilo moje vnímání domova. To jsem ještě netušila kolik svobody, radosti a štěstí mi tato jedna věta přinese.

Uplynuly tenkrát už skoro dva roky od chvíle, kdy jsem s malým synem odešla z krásné secesní vily, kterou jsme s bývalým manželem dlouhé roky předtím rekonstruovali. Byla nádherná, výsledkem rekonstrukce bylo úžasné dílo propojujícího minulost v replikách oken a dveří a současnost v nadčasovém elegantním vybavení. Dali jsme do toho oba kus duše a bylo to dokonalé.

Teď jsem bydlela opět ve svém bytě, který jsem tou dobou neměla vůbec ráda. Místo zahrady a klidu denně tahání dítěte a kočárku do třetího patra bez výtahu. Místo velkého prostoru domu byt 2+1, do kterého mi přišlo, že se snad ani jen ve dvou nevejdeme (teď už je nás tu 5 a pořád se nějak vejdeme ;-)). Vítala nás předsíň, která byla spíše odkladištěm věcí, … Snila jsem si o domku se zahrádkou a přemýšlela, jak to udělat, abych v nějakém mohla bydlet.

Nebyla jsem šťastná a věřila jsem, že jiné bydlení – konkrétně v domě se zahradou – by mě šťastnou učinilo.

A pak jsem si TO přečetla – Žádné místo, ani člověk, ani věc, ani jídlo nás neučiní šťastnými. Pokud je člověk nešťastný tam, kde je, bude i jinde a NAOPAK – to jsem si z toho vzala já. Rozhodla jsem se být šťastná a ZAMILOVAT SI BYT, KDE ŽIJI.

Svůj sen, žít v domě, jsem tímto krokem nezavrhla, ale řekla jsem si, že TEĎ žiji tady, teď je můj domov tady a je důležité, aby tady bylo i moje srdce. Možná jednou, někdy v domě žít budu, možná ne. Nemá cenu o tom teď přemýšlet a trápit se tím, že budu hledat na svém bytě chyby.

Hned po návratu z dovolené jsem se pustila do zútulňování našeho domova. A začala jsem právě v předsíni. Vymalovala jsem barvou, kterou miluji a naplánovala nábytek na míru.

 

Objevila jsem, že náš domov je úžasné místo, které si můžeme přetvořit podle našich snů a potřeb a vytvořit si tak oázu, kde budeme čerpat energii. Můžeme skrze jeho předělávání a péči o něj objevovat sami sebe, prohlubovat své sebevědomí a také objevovat to, co je pro nás důležité – a to se nám bude hodit nejen do života, ale také pak ve chvíli, kdy budeme hledat nové bydlení.

A víte na co jsem ještě přišla? Ten můj byt je úplně úžasný! Veliká špaletová okna, světlé pokoje otevřené do klidného dvora, které nabízí spoustu možností rozmístění nábytku, lodžie, špajz, prostorná kuchyň, …

Ano, je to pořád ten stejný byt ve třetím patře, kde není výtah, kde není topení v kuchyni, … A dalo by se toho najít víc. Ale proč se soustředit na vady? Kuchyň se díky tomu, že se v ní přes zimu netopí stává ideálním místem pro většinu kytek. Výšlap do schodů je dobrým tréninkem, ale hlavně – proč se trápit a vyčerpávat tím, že se budu soustředit na to, co se i nelíbí?

Jedno Vám prozradím. Ať budete mít peněz na koupi nového bytu či domu sebevíc, nikdy neobjevíte nic úplně dokonalého. Vždycky budete muset z něčeho ze svých vysněných představ slevit. A je to tak dobře. Jednou bude chybět sklep, podruhé to bude malá koupelna, malá zahrada, méně pokojů, příliš mnoho nutných oprav nebo bude daleko do obchodu nebo do školy či práce.

Je na Vás, abyste si pak řekli, co je pro Vás důležité a co méně. A to lépe pochopíte, pokud budete vnímat to, jak žijete, jak na Vás působí různé prvky u Vás doma – okna, dveře, pořádek, jak Vám vyhovuje mít uložené věci, kolik toho doma opravdu chcete mít, …

Chci Vás postupně ve svých článcích provést cestou k Vašemu novému domovu a ze svých zkušeností můžu říct, že naučit se milovat a pečovat o místo, kde žijete právě teď je možná úplně nejdůležitější první krok, ať už jste v jakékoli fázi. Nejvíce z toho vytěžíte ve chvíli, kdy teprve o jiném bydlení sníte nebo pokud jste ve fázi výběru nového bytu či domu.

V době, kdy píši tento článek máme už přes dva roky koupený dům, který kompletně rekonstruujeme a až teď, posledních pár měsíců, cítím, že už nemám kapacitu investovat čas a energii do současného bydlení a srdcem začínám být více v novém. Náš byt jsem ale ani teď nepřestala milovat a pečovat o něj a jsem mu vděčná za vše, čím pro nás byl a je.

Pokud Vás zajímají konkrétní kroky, jak si místo, kde bydlíte zamilovat a jak z něj vytvořit útulný domov, kde budete moci čerpat energii, přečtěte si můj e-book „Jak vytvořit útulný domov“. Určitě ho využijete pak také při budování nového domova.

V příštím článku chci psát o tom, podle čeho se rozhodovat při výběru nového bytu či domu. Jak posoudit, z čeho slevit a co je pro Vás důležité. Pokud ho nechcete zmeškat, vyplňte formulář a upozornění na něj Vám zašlu na zadaný e-mail.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.