Palačinky

palačinky
palačinky

Na úvod začnu jedním z našich nejoblíbenějších jídel. Pro mne tedy především kvůli snadné přípravě a za chvíli můžeme jíst. Pro děti pak chuťově a dokonce i náš táta prohlásil, že nikdy palačinky neměl rád, ale tyhle, že mu chutnají. Recept mám z jedné staré kuchařky. Ty já mám hrozně ráda, protože používají základní suroviny a tak jen z toho, co mám běžně při ruce z nich můžu uvařit spoustu jídel.

Palačinek vařím většinou rovnou na dvě jídla. První teplé na sladko, k druhému jídlu zapékám na slano (pro děti někdy také na sladko).

pro 4člennou rodinu na 2 jídla:

1 l mléka
40-50 dkg hladké mouky
3-5 vajec
špetka soli
V mléce rozkvedláme vajíčka a špetku soli a pak postupně přimícháváme mouku.
Těsto necháme chvíli odstát (trochu tím zhoustne).
No a pak už jen na kapičce oleje smažíme tenounké palačinky.
Jak to mám ráda první den:
s cukrem, skořicí a zakapané citrónem
s marmeládou – zatočené
s jahodami, zakysanou smetanou a třtinovým cukrem
syn si to nedá jinak, než s domácím pampeliškovým sirupem
Zapečené zbylé palačinky naslano – druhý den:
nejraději mám se špenátem:
na másle zpěním cibulku a trochu česneku, přidám listový (nebo i protlakový) špenát a podusím. Přiliju trochu mléka nebo smetany a osolím. Palačinku natřu lučinou nebo Ricottou a špenát na ně rozprostřu. Zamotám, naskládám vedle sebe do pekáče, pokladu anglickou slaninou (není nutné), posypu nastrouhaným sýrem a zaliju smetanou.
Možností, jak palačinky upravovat je nesčetně. Zapékat můžeme i s různě ochucenou jinou zeleninou, vynikající jsou s hráškem nebo pórkem osmahnutým na másle, nebo třeba se šunkou a sýrem. Palačinky také můžeme naplnit Ricottou či jiným čerstvým sýrem a zalít je ochucenou rajčatovou omáčkou (třeba s česnekem a bazalkou) a posypat Madelandem či Parmezánem.
Můžeme je připravit i na sladko, zapečené s tvarohem (tvaroh, zakysaná smetana, cukr nebo med či sirup, případně máčené rozinky), zalité smetanou. Nebo třeba plněné jablky se skořicí a rozinkami a zalité smetanou smíchanou s tvarohem a cukrem či medem. Přidat můžeme i oříšky
Při plnění je jen třeba dbát na to, že palačinky samy o sobě nejsou sladké ani slané.
K palačinkám se výborně hodí zeleninové polévky, k těm slaným také masové vývary a případně salát z čerstvé zeleniny. Na jaře můžeme posypat čerstvými bylinkami.
Těhotenství, kojení, malé děti
Vhodné pro děti i kojící matky (při následném zpracování na slano byste se měly vyhnout cibuli, česneku a nadýmavé zelenině). V těhotenství více dbejte na čerstvost vajec a důkladné propečení.
Základní recept bez „Éček“
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.