Bleskové recepty – I zima

Tento článek píšu hlavně pro účastníky e-kurzu Týden pro Váš domov. Jde o krátký intenzivní kurz, kdy je potřeba si vyhradit jeden týden čas navíc na rychlý úklid celé domácnosti a proto věřím, že se bude hodit pár receptů, které nezaberou příliš času, neušpiní se při jejich přípravě moc nádobí a dá se z nich třeba i uvařit další jídlo druhý den.

A protože se u nás stravujeme víceméně sezónně, pro lednový e-kurz píši  tipy převážně na zimní jídla. Klikem na název jídla se dostanete na stránku s receptem.

Před samým začátkem doporučuji uvařit si polévku na první dva dny. Já nejčastěji dělám kuřecí nebo hovězí vývar nebo bramboračku.

  1. Palačinky – ty připravuji asi nejčastěji, když potřebuji ušetřit nějaký čas, nehledě na roční období. Všichni je máme rádi a navíc si je můžeme dát jeden den na sladko a druhý den zapéct na slano se špenátem, hráškem nebo pórkem.
  2. Kuskus – dá se připravit buď s mletým masem nebo třeba s lilkem, případně se zeleninou (hrášek, mrkev, kukuřice). Občas ho také udělám jako přílohu k masu.
  3. Pečené kuře – přípravě se nemusíte téměř vůbec věnovat a navíc si z něho druhý den můžete udělat rizoto.
  4. Pečené vepřové – můžete upéct na jablkách s cibulí a česnekem. To chutnáý výborně i jen s dobrým chlebem. Nebo klasické s kmínem.
  5. Jitrnice, jelito nebo vinná klobása – jsou dobré i jen s chlebem a třeba kysaným. Stačí opéct na sádle. Jasně, není to nic extra zdravého, ale v zimním období si to u nás občas dopřejeme. Nejlépe chutná, když se vrátíme vymrzlí a příjemně unavení z venku.
  6. Omelety s hráškem a sýrem – také velice rychlé a u nás oblíbené jídlo, i kdyý spíše jarní.
  7. Těstoviny – špagety by u nás děti mohly jíst denně, nehledě na roční obobí. Myslím, že špagety se sýrem je asi jejich nejoblíbenější jídlo. Případně můžete udělat těstoviny se zeleninou (hrášek, mrkev, kukuřice) nebo třeba s rajčaty a Ricottou nebo žervé.
  8. Medailonky z vepřové panenky – rychlé jídlo, u kterého nebude mít nikdo pocit, že ho odbýváte. Můžete je udělat buď jen jako steaky třeba s bramborem nebo hranolkama nebo třeba se smetanovou omáčkou s vanilkou se širokými nudlemi, případně udělat omáčku z červéného vína, smetany a bílého pepře.

Další inspiraci najdete také TADY.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.