Týdenní jídelníček – 2. adventní týden

Po jistém váhání jsem se rozhodla postavit výzvě a zkusit sestavit týdenní jídelníček pro rodinu i s nákupem (nákup přidám jako samostatný článek, ať si ho můžete vytisknout). Začnu od víkendu. Je jasné, že každý má jinak staré děti, jiný režim, někdo chystá jen večeře a každý člověk je jiný jedlík. Rozhodla jsem se to nakonec sepsat podle nás (máma, táta a děti 6 a 1,5 roku) s nákupní variantou i jen pro snídaně a večeře. Tedy jídelníček je koncipován tak, že o víkendu jsou plnohodnotné snídaně, obědy a večeře, přes týden pak obědy jen pro mě a jedno nebo dvě děti a večeře pro všechny. Nepíšu zde svačiny (většinou ovoce se sýrem nebo moučník) a případné kaše pro malou večer. Pokusila jsem se recepty vybírat tak, abyste měli také dost času na děti a na sebe, ale jelikož je venku už dost zima, je jídelníček koncipován podle tohoto ročního období. Tedy poměrně málo čerstvé zeleniny, hodně polévek a teplých jídel. Snídaně jsou vydatnější.

Pátek
nákup
uvařit guláš
uvařit brambory ve slupce (asi 1 kg) (na knedlíky ke guláši, pokud ho chcete s chlebem či těstovinami, tak brambory nevařte)

Sobota
1. snídaně: pečivo s máslem, marmeládou nebo medem, jablko, bílá káva
2. oběd: guláš s bramborovým knedlíkem (případně chlebem či pro děti s těstovinami)
3. večeře: dýňová polévka; palačinky na sladko (táta může dojíst guláš, pokud nechce sladké)

upečeme bretaňský jablkový koláč
zaděláme si na perníčky

Neděle
1. pečivo se žervé, jablkový koláč, kakao
2. oběd: dýňová polévka; pečené kuře, brambory, kompot, kyselá okurka nebo listový salát
3.večeře: brokolicová polévka; zapečené palačinky na slano (třeba se špenátem nebo pórkem)

upečeme perníčky
dopoledne namočíme hrách na pučálku

Pondělí

1. snídaně: brokolicová polévka, topinky s máslem, čaj
2. oběd: hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky; bramborové knedlíky ze soboty s vajíčkem a hráškem (pokud jste knedlíky nedělali nebo Vám nezbyly, použijte místo nich těstoviny)
3. večeře: hovězí vývar; rizoto z kuřete od nedělního oběda

upečeme vanilkové rohlíčky
připravíme domácí jogurt na topení

Úterý

  1. snídaně: jogurt s vlašskými ořechy a medem, čaj
  2. oběd: hovězí vývar; zadělávaná kedlubna s vejcem, vařené brambory (nebo těstoviny)
  3. večeře: pórková polévka s osmahnutým pečivem; vepřová žebra na medu, pučálka, chléb

dopoledne upečeme (nebo koupíme) chléb

Středa

  1. snídaně: chléb se žervé a pažitkou, bílá káva
  2. oběd: pórková polévka; kuřecí kung-pao, rýže
  3. večeře: pečená zelenina

upečeme perník

Čtvrtek

  1. snídaně: perník, mléko
  2. oběd: kuřecí vývar se svítkem či noky; zapečený květák s bešamelem
  3. večeře: bramboračka; budapešťská pomazánka, rohlíky, chléb, zelenina

přes den koupíme rohlíky

Pátek

  1. snídaně: rohlíky s máslem, medem nebo marmeládou, (nebo případně budapešťskou pomazánkou), perník, čaj
  2. oběd: bramboračkazapečené rybí file s vejci a sýrem, bramborová kaše
  3. večeře: kuřecí vývar se svítkem či noky; studený zapečený květák s bešamelem, případně něco dalšího, co zbylo

    nakoupíme na víkend

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 8

  1. Ty jjidelnicky jsou super. Určíte využijí. Dekuji

    1. Děkuji moc, Veroniko, za zpětnou vazbu. Budu tedy pokračovat. Využijete také nákupní seznam? Přišlo mi složité odhadnout množství nějak obecně pro různé rodiny. Nebo využijete týdenní jídelníčky spíše jen jako inspiraci a nakoupíte si podle toho, co se rozhodnete vařit?

  2. Super, zitra s chuti do gulase. Maso uz jsem si vydelala z mrazaku 😉 Cast rodiny chce s chlebem a cast s testovinou, takze mi ubyde prace s knedlikem. O viku budu delat dort, tak sobotni vecere bude style- kdo si co ulovi 😃 Jinak super, ze jste se do toho pustila 👍 Lenka

    1. Sobota je pojatá tak, že by mělo být poměrně dost volného času. Oběd už budete mít defacto hotový, tak když vynecháte koláč a polévku, tak můžete palačinky večer ještě stihnout :). Ale uvidíte. Zas k tomu dortu se sladká večeře tolik nehodí. Přeji příjemný víkend a veselou oslavu, jestli je dort na ni.

      1. Dort je na zakazku…v so korpusy, zaklady kremu, nejake modelovani z marcipanu…v ne kompletovani a hlavni zdobeni marcipanem… takze palacinky v so vynecham 😉

        1. Tak to jste dobrá. Takové dorty já neumím. Je fajn, že už si umí každý něco ulovit. Třeba by někdo zvládl palačinky za Vás? 😉

  3. Děkuji za jídelníček. Navíc jste úžasná, protože já jím máloco a syn 2 roky je taky trochu vybíravý a naštěstí manžel to zachraňuje a jí skoro všechno, takže vaše jídla si budem s chutí vařit.

  4. Moc děkuji. Tak doufám, že vám bude chutnat a nezbyde všechno na manžela ;-). A znám to, můj syn byl také vždy velmi vybíraví. Naštěstí se to už zlepšuje, ale docela často se stává, že zasednem ke stolu a je slyšet ofrňování, že tohle nechce a tamto nechce…:-/ Snažím se vařit jídla, které má rád, případně mu dám víc polévky, když vím, že do druhého párkrát ďobne a bude po jídle.

Komentáře nejsou povoleny.