Jak nakupovat a vařit (nejen) v době nouzového stavu

„Kup mrkev a smetanu, když nebudou mít, tak kup párky“. Možná si na podobné nákupní seznamy z dětství také pamatujete. Dnes je to podobné. Při nákupu musíme více improvizovat, protože ne vždy, je k dispozici všechno.
Navíc máme také možnost nakupovat přes některou z donáškových služeb, kde ale často až v den závozu zjistíme, co všechno nebylo skladem.

Proto Vám dnes přináším pár tipů, co nakupovat a jak vařit v době, kdy jsme většinou celé rodiny doma a plánování jídel není díky nejistým nákupům tak snadné.  V době, kdy se snažíme nechodit moc často do obchodů. V tomto článku také najdete úplný seznam surovin, které mám stále doma a doplňuji, když dochází.

Doporučuji mít doma základní suroviny, se kterými se dá vždycky něco vymyslet. A tak se konečně dostávám k tomu, o co si už možná rok píšete. Sepíši Vám suroviny, které mám doma vždy a které doplňuji, když dochází. Může to pro Vás být vodítko k nákupům v této době. I když nebudete mít nic navíc a dokonce i když budete mít i jen třetinu toho, co píši, vždy vymyslíte jídlo, které z něj uvaříte.

Dřív jsem chodila nakupovat několikrát týdně do menších obchodů. V těchto dnech se snažíme chodit co nejméně, jednou týdně i méně, proto jsem i já musela některé zvyklosti změnit:

  • nově jsem začala dávat do mrazáku pečivo a syrové maso.
  • nově jsem začala kupovat i trvanlivé mléko
  • od všeho jsem začala kupovat více balení a kupuji další i když nemáme zásoby ještě spotřebované. Na druhou stranu, nemusí se z nakupování stát chaotické vykupování obchodů. A když něco není, nevadí, koupí se něco jiného.

Vaříme teď víckrát denně a pro víc členů rodiny, proto nemusí být vždy snadné odhadnout množství jídla. Pokud jste jako já a neradi jíte některé jídlo vícekrát za sebou a hotová jídla nezamrazujete, mám pro Vás top suroviny, díky kterým vykouzlíte pochoutku ze zbytků ;-). pro mě to jsou:

anglická slanina
smetana
hrášek
vejce
cibule, česnek

Spoustu zbylého jídla (maso, těstoviny, brambory, …) oživíte na pánvičce na cibulce, česneku a slanině, přidáte hrášek, když se to hodí a můžete zalít smetanou nebo osmahnout s vejcem. Můžete přidat koření nebo čerstvé bylinky a uvidíte, že se všichni oblíznou ;-).

Další tipy na vaření:

  • Když dělám palačinky, udělám jich rovnou víc a ty pak druhý den zapeču na slano (se špenátek a žervé,, se slaninou a sypané sýrem, nebo s hráškem, osmahnutým pórkem, …)
  • Občas si dám večer vařit asi kilo brambor ve slupce. Z těch se pak druhý den dají udělat knedlíky nebo placky nebo třeba švestkový koláč nebo ovocné knedlíky. Případně, když připravuji brambory jako přílohu, uvařím jích takto rovnou plný hrnec.
  • Ze zbylého pečeného kuřete udělám rizoto nebo připravím na pánvičce s kari, česnekem, cibulkou, citrónovou šťávou a zakysanou smetanou a podávám s rýží.
  • Zbylé pečené vepřové maso se dá zpracovat na haši. Když se upeče hezky do křupava, tak je fakt dobrá ;-).

Pojďte také sdílet a čerpat inspiraci na vaření v této době do skupiny „Útulný domov s Helenou Procházkovou“.

A jaké suroviny mám tedy já (nejen) v těchto dnech doma vždy po ruce? Toto je pro rodinu se dvěma dospělými a třemi dětmi ve věku 2-9 let na každodenní vaření dvou jídel a polévek. Inspiraci co s nimi vaři najdete v rubrice „Recepty“ a Jak nakrmit rodinu, kde najdete také konkrétní týdenní jídelníčky spolu s nákupním seznamem.

SPÍŽ

všechny druhy mouky (hladká a polohrubá teď po 2-3 baleních)
dětská krupička
cukr krystal (i třtinový) – teď 2-3 balení (i na sirupy)
cukr moučkový
sůl (+1 balení do zásoby)
brambory (nyní mám 5-10 kg, běžně alespoň 3 kg)
těstoviny (teď 5-8 balení, normálně 2x špagety, 2x jiné těstoviny)
luštěniny (co máte rádi, my nic moc, ale červenou čočku občas dávám do polívky, z cizrny dělám humus a občas dám naklíčit hrášek a udělám pučálku, ale to tak jednou do roka ;-))
rýže (teď mám velký pytel)
vločky
cibule, česnek (teď tak 2kg cibule, 2 česneky)
olej (teď 2 lahve)
olivový olej
ocet
solamyl
Worcester
sojová omáčka
med
ořechy, mandle, případně nějaká semínka
kypřící prášek do pečiva (5 ks)
vanilkový cukr (10 ks)
kypřící prášek do perníku
sušení droždí (pokud také zaděláváte kynuté těsto v pekárně, jinak klasické droždí do lednice)
rozinky nebo jiné sušené ovoce
sušené houby
pečivo
nově tam teď mám trvanlivé mléko (5-8 ks)
káva
čaj
kakao
koření (divoké koření, pepř, paprika, kmín, bylinky)
pár kousků starého pečiva na strouhanku

Pak tam mám kyselé okurky, marmeládu, povidla, konzervovanou zeleninu, někdy puding v prášku, někdy knedlíky v prášku, protože už na sebe nejsem tolik přísná 😉
A také občas konzerovavné rybičky/tuňáka, loupaná rajčata v konzervě a rajčatový protlak.

LEDNICE

smetana a smetana ke šlehání (nyní od každé 2 – 3 kusy)
zakysaná smetana 1x
čerstvé mléko (2-3 x)
tvaroh (nyní 4-8 ks)
vejce (nyní 30-60 ks, normálně 12-30 ks)
anglická slanina
máslo (nyní 4 ks, jindy 2-3 ks)
Hera (1)
sádlo
majonéza
hořčice
tvrdý sýr
ovoce, zelenina
kořenová zelenina, pórek
zelenina na vaření (květák, brokolice nebo cuketa, lilek,…)
maso na 2-3 jídla

MRAZÁK

několik balíčků mražené zeleniny:
mix hrášek + kukuřice + mrkev
hrášek
kukuřice
špenát
fazolky
mix na čínu
polévková směs
nějaké mražené bylinky (kopr, libeček)
mražené syrové maso (1-2 ks)
mražené ovoce z léta (švestky, jahody, rybíz)
nově tam teď mám také pečivo

Samozřejmě není potřeba mít všechno, i když budete mít tak třetinu věcí, bude Vám to stačit na několik dní vaření. A co byste ještě doplnili? Přijďte se podělit do skupiny „Útulný domov s Helenou Procházkovou“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.