Perníčky, které neztvrdnou

Od té doby, co mám děti, jsem si musela zvyknout, že se vše naplánovat nedá. Přijde nemoc nebo se vynoří jiné, důležitější věci, které je potřeba udělat a tak se občas stane, že je půlka prosince a já ještě nemám perníčky. Pokud jste na tom někdo podobně, určitě oceníte tento recept na perníčky, které nezvtrdnou. Já už na ně dnes dopoledne zadělala.60 dkg hladké mouky (případně 45 dkg hladké mouky a 15 dkg celozrnné)
15 dkg moučkového cukru
2 zarovnané polévkové lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody
6 lžic medu
3 vejce
20 dkg Hery
1 lžička nastrouhané kůry z BIO citrónu (nemusí být)

vejce na potření

Poleva:
1 bílek
20 dkg důkladně prosátého moučkového cukru
1 lžíce šťávy z citrónu (přecedíme)

Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr a promícháme s perníkovým kořením (já už teď kupuji, ale na konci receptu uvádím ingredience, pokud si chcete utlouct sami svoje) a jedlou sodou.
Vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme vajíčka a přidáme med. Okolo pokrájíme Heru a nasypeme citrónovou kůru. Vše zpracujeme v těsto, které zabalíme do folie a dáme do ledničky odpočinout, alespoň pár hodin, ale lépe do druhého dne.

Těst rozválíme, vykrájíme perníčky a pečeme na pečícím papíře asi 15 minut na 200°C.
Ihned po upečení (ještě horké) mašlovačkou potíráme rozkvedlaným vajíčkem.

Důkladným šleháním všech ingrediencí si připravíme polevu. Měla by být hustá, aby nestékala a dobře se s ní pracovalo. Tou pak perníčky, pomocí zdobícího pytlíku, pokreslíme a necháme dobře zaschnout.

Dětem můžeme pořídit na zdobení tubičky, případně rozdělit polevu do mističek, přidat třeba i potravinářské barvivo a nechat je zdobit špejlí. Tak jsme to dělávali jako malé děti my. Víc jsme toho tedy snědli, než co skončilo na perníčcích ;-).

Domácí perníkové koření (na 1 kg mouky, tedy na uvedené množství těsta bude stačit polovina)

1 polévková lžíce mleté skořice
1 polévková lžíce jemně nastrouhané kůry z BIO citrónu
1 polévková lžíce jemně nastrouhané kůry z BIO pomeranče
1 polévková lžíce jemně nastrouhaného anýzu
špetka mletého badyánu
7 drcených hřebíčků
4 rozdrcené kuličky nového koření

Nastrouhanou kůru nejprve necháme vysušit při pokojové teplotě (někde blízko kamen, ale ne na nich). Rozdrtíme si hřebíčky a nové koření v hmoždíři a všechny ingredience promícháme.
Dřív jsem to také tak dělala, teď už není čas ;-). Ale třeba se k tomu ještě vrátím.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Pokud budeme striktní, tato domácí poleva by mohla být riziková pro těhotné kvůli obsaženému syrovému vajíčku a také perníčky jsou potřené syrovým vajíčkem. Proto případně potírejte perníčky ještě před pečením a na zdobení si kupte tubičky. Ale myslím si, že pokud ji nebudete olizovat ve velkém a dáte pozor na výběr čerstvých vajec z kontrolovaných chovů, neměl by být problém. Také, pokud těhotenství není bezproblémové, mělo by se používat s mírou koření, které je v perníčcích obsažené, případně se mu vyhnout (je zahřívací a má vliv na hladké svalstvo, tedy i dělohu).
Vhodné pro malé děti (v rozumné míře) a kojící maminky.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.