Kuřecí vývar se svítkem či krupicovými noky

Stejně, jako u hovězího vývaru mě inspiroval Zdeněk Pohlreich tím, že je maso na vývar dobré nejprve předpéci. A u kuřecího to občas i praktikuji. Maso se zeleninou předpeču v máslem vymazané nádobě v troubě. Cibuli opět neloupeme, jen pořádně omyjeme, rozpůlíme a také předpečeme dozlatova. Ale není to třeba. Doporučuji použít bio kuřecí. Kvalitní silný kuřecí a zvlášť pak slepičí vývar je velice vhodný při různých nemocech. Ne nadarmo se slepičímu vývaru říká přírodní antibiotikum. Velice vhodné také pro posilnění po nemoci a pro šestinedělky.

kuřecí na vývar (použít můžete skelety, křídla, krky, hřbety)
kořenová zelenina (2 větší mrkve, 2 petržele, asi 1/4 celeru)
cca 10 cm pórku
můžeme přidat též růžičkovou kapustu, hrášek, kukuřici nebo jinou zeleninu dle chuti
divoké koření (2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 1 bobkový list)
dle chuti můžeme přidat také posekané natě kořenové zeleniny nebo divoké bylinky jako je bršlice kozí noha, kerblík, ptačinec nebo kopřiva
sůl
máslo pod zeleninu

Snadné krupicové noky:

2 vejce
dětská krupička
špetka soli

Svítek (celestýnské nudle):

2 vejce
cca 120 g polohrubé mouky
špetka soli
cca 10 lžic mléka
pokud zrovna venku rostou, tak čerstvé divoké byliny (bršlice kozí noha, kerblík, ptačinec nebo kopřiva), případně pažitka či petrželka

Maso s asi třetinou zeleniny a rozkrojenou neloupanou cibulí můžeme předem asi 20 min předpéct v troubě.
Vložíme do studené vody, osolíme a přidáme divoké koření. Přivedeme k varu, ztlumíme oheň a vaříme asi 1,5 hodiny (průběžně můžeme sbírat pěnu).

Mezitím na másle osmahneme zbytek zeleniny pokrájené na kostičky.
Když je vývar hotov, přecedíme ho (nebo vyjmeme maso, zeleninu i koření). Část vývaru si dáme stranou a zamrazíme.

Do vývaru přidáme osmahnutou zeleninu a uvaříme do změknutí.
Mezitím si připravíme noky nebo svítek.

Krupicové noky:
Já je připravuji jen z vajec, špetky soli a dětské krupičky (v množství tak, aby vzniklo středně řídké těstíčko). Je to rychlé a chutná nám to tak, ale je možné zapracovat také mléko, máslo, pažitku nebo jiné bylinky.

Svítek (celestýnské nudle):
Ze všech ingrediencí (včetně bylin) si připravíme řídké těsto jako na palačinky. Osmahneme omelety na pánvičce z obou stran, přepůlíme a nakrájíme na čtverečky nebo na nudle. Ty vložíme do talířů a přelijeme polévkou.

Když je zelenina měkká, přidáme do ní posekané byliny nebo natě (pokud máme), obrané uvařené maso a případně zavaříme noky (já vkládám rovnou ze lžičky, kterou nabírám z misky těstíčko). Je potřeba přidat plamen, aby byla polévka vřící. Noky jsou hotové za 3-5 minut.

Je možné připravit také pouze se zavařeným šlehaným vejcem.

Těhotenství, kojení a malé děti:

Jak jsem již zmínila, kuřecí vývar je velice vhodný pro malé děti, při kojení i v těhotenství. Dodává sílu a pokud je připraven z kvalitního masa a kostí, pomáhá také přirozeně bojovat proti některým nemocem. Při kojení se vyhneme pórku, hrášku, růžičkové kapustě a jiné nadýmavé zelenině.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 2

Komentáře nejsou povoleny.