V zimě, a před Vánoci obzvlášť, jistě hojně využijete domácí slazené kondenzované mléko. Ať už k přípravě cukroví, pečeného müsli nebo domácích likérů.
600 ml plnotučného mléka
200g cukru krystal nebo krupice (já použila půl napůl třtinový a bílý, proto je výsledek hnědý)
40 g másla
V širokém hrnci nebo na pánvičce s nepřilnavým povrchem přivedeme, za občasného míchání, všechny ingredience k varu. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme asi 25-30 min, až začne houstnout. Poté přelijeme do připravené nádobky a necháme vychladnout, čímž mléko ještě zhoustne. Skladujeme v lednici.
Pokud chceme karamelové salko, použijeme pánvičku s nepřilnavým povrchem a když vše začne vřít, nesnižujeme teplotu a necháme pěkně zkaramelizovat. Mícháme o něco déle (poprvé doporučuji použít jen bílý cukr, ať máme přehled, zda je to zkaramelizované).
A jestli chceme pikao, postup je stejný, jen přidáme víc cukru (cca 300g), půl tabulky hořké čokolády a 2 lžíce kakaa. Doba míchání po varu je kratší, cca 15 min.
Milá Heleno,
moc Vám děkuji, dělala jsem karamelové mléko do krému, nechala jsem sice trochu dýl, takže by z toho byl super základ na takovéty ropadavé karamelky (Krowky) :-), ale do krému bude bohatě stačit (pokud to tedy nesním samotný :-))
Asi před rokem jsem jela s Vaší maminkou ve vlaku, tak mě upozornila na to, co děláte, a od té doby jsem měla Váš web otevřený v prohlížeči, ale jiná práce a rozptýlení mě odvádělo od toho se na něj kouknout. Až teď, kdy peču cukroví a hledala jsem ideální poměr surovin na kondenzované mléko, na mě z google vyskočil povědomý název webu.
Děkuji tedy za recept, přeji vše dobré a zdravím Vaši báječnou maminku, bráchu-fotografa i tatínka-polárníka. :-))
Esy
Krásný den, Esy,
mám velikou radost a děkuji za Váš komentář. To je od Vás milé, že jste si moje stránky zapamatovala. Přeji pohodové a radostné svátky.
Helena