Pečená červená řepa se špenátem a balkánským sýrem

Tento pozdně letní a podzimní recept je jen málo upravený recept z Herbáře. Jednou jsem toho snědla skoro celý pekáč sama.

3 červené řepy
cca 300g čerstvého špenátu
200g balkánského sýra
3 lžíce olivového oleje
1-2 lžíce octa balsamico
čerstvý tymián (není nutný)
sůl
pepř

Červenou řepu oškrábeme, překrojíme vždy napůl a nakrájíme na plátky (půlkolečka). Ty vyskládáme do pekáče nebo zapékací mísy, zalijeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, opepříme a dobře promísíme rukama. Navrch dáme trochu čerstvého tymiánu, pokud máme.

Pečeme na 160-180°C asi 40 minut.

Poté vyjmeme, poklademe dobře opraným čerstvým salátem a rozdrobeným balkánským sýrem (nebo fetou). Zakapeme 1-2 lžícemi octu balsamico a 1 lžící oleje a dáme ještě na cca 10 – 15 min péct.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Velmi vhodné pro všechny. Moje děti mají řepu rády.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.