Pečené vepřové

vepřová pečeně nebo kýta
sůl
sádlo

Varianta 1:
kmín
cibule (nemusí být)

Varianta 2:
cibule
česnek
jablka (případně i další sezónní ovoce – švestky, hrušky)
sezónní čerstvé byliny (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregáno, mateřídouška) – nemusí být
skořice
paprika (sladká nebo pálivá)
pepř

Maso nasolíme a vložíme do sádlem vymaštěného pekáče

Poté přidáme zvolené koření a případně obložíme cibulí, česnekem, ovocem a bylinkami. Ovoce můžeme lehce poprášit špetkou skořice.

Pečeme na 180-200°C nejprve přiklopené asi 1-1,5 hodiny a poté ještě cca půl hodiny odklopené, přičemž průběžně přeléváme maso vypečenou šťávou.

Pokud připravujeme variantu pouze s kmínem, nezapomeneme podlévat vodou.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.