Ukliďte si špajzovou skříň (20-40 minut)

Přichází jaro a to je určitě ideální čas k radikálnějšímu úklidu špajzové skříně, než se do našich zimních zásob pustí moli. Je přirozené, že přes zimu máme větší zásoby trvanlivých potravin. Alespoň u nás trávíme v zimě více času doma, vařím vydatnější jídla, peču moučníky, více chleba. A také na nákupy se tak často nedostanu. Kromě mouky a vloček, máme také uskladněné sušené ovoce a oříšky z podzimu. Tak nyní je nejvyšší čas přebytky zpracovat. Jaro a léto patří především čerstvému jídlu, uvidíte, že na oříšky a křížaly za chvíli ani nebudete mít chuť.

Ideální by bylo procházet, uklízet a čistit špajzovou skříň průběžně, ale zvlášť, pokud máte děti, víte, že těch starostí, radostí, povinností a věcí, které je potřeba dělat je tolik, že člověk musí volit. Proto je moje rada taková. V zimě, kdy nehrozí, že vám půlku skříně snědí moli, můžete uklidit skříň třeba jen jednou. Jak jsem psala, je přirozené, že touto dobou budete mít nejspíš větší zásoby, vždyť tak to i vždy bývalo.

V předjaří pak špajzovou skříň důkladně ukliďte, vytřete všechnu rozsypanou moukou, drobečky případně jiné nečistoty. Potraviny přesypte do uzavíratelných dóz (trochu to pomáhá zpomalit šíření molů, ale úplně je to nezastaví). Získáte tak také přehled, co ve skříni máte a můžete si podle toho naplánovat jídla, která ze zásob uděláte. Vezměte si tužku a papír a jídla si zapište. Z vloček si můžete udělat pečené müsli, kam také udáte sušené ovoce, ořechy a semínka. Mouku zpracujete na chleba či do moučníků, hrách nechte naklíčit na pučálku, typické jídlo předjaří a ranného jara. Naklíčit můžete nechat i jiné luštěniny nebo obiloviny, teď je na to ideální doba. A nebo z nich můžete uvařit třeba šoulet.

Během jara a léta je určitě dobré udržovat skříň čistou, nedělat si velké zásoby a procházet a uklízet ji alespoň jednou měsíčně. Pokud také míváte ve skříni moly, nezapomínejte v tomto období co 3 měsíce měnit lapače v policích.

TIP na závěr:
Mám vysokou špajzovou skříň a do jednoho šuplíku už není moc vidět, pomohlo mi, vypsat si na něj zpředu seznam věcí, které tam jsou.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.