Přebalovací a kojící koutek

aneb dvě nejdůležitější místa v bytě na pár měsíců po narození miminka

Když se mi narodilo první miminko, překvapilo mě, že první týdny věnuji naprostou většinu času kojení a přebalování. Zpříjemněte si tento čas a zútulněte místa, kde přebalujete a kojíte a udržujte je taková po celé dny i noci. Je pravděpodobné, že zbytek bytu bude nějakou dobu vzhůru nohama. Tím se teď nestresujte. A nestresujte se ani pokud se vám nebude dařit udržet uklizený a útulný přebalovací či kojící koutek. Je to jen tip, který by Vám sloužit k větší pohodě. Protože ta je teď pro všechny nejdůležitější.

PŘEBALOVACÍ PULT

Na přebalovacím pultu je, víc než kdekoli jinde, důležité mít po ruce vše potřebné a naopak dávat pryč to, co tam nepatří (více se můžete dočíst v mé e-knížce „4 zlatá pravidla pro Váš útulný domov„, kterou si můžete zdarma objednat zde).

Ukliďte si ho a pak bude stačit tak minutka 1-2x denně na to, abyste odnesli, co tam nepatří, případně něco doplnili, vyhodili odpadky,… Pokud nemáte na přebalovací podložce potah nebo plenu, otírejte ji podle potřeby (stačí vlhčeným ubrouskem nebo vodou s trochou octa, ale můžete použít i šetrný dezinfekční prostředek, po kterém ji omyjte ještě vodou). Celý přebalovací pult stačí omývat tak jednou za 2-3 týdny.

Každý asi bude mít po ruce trošku jiné věci. Tady předkládám seznam věcí, které tam mám já:

přebalovací podložka – většinou na ní mám froté potah. Pokud se pere, mám na něm plenu, aby to bylo miminku pohodlnější. Vzhledem k tomu, že mám přebalovací místo na klasické komodě, přijde mi bezpečnější podložka se zdviženými okraji. Nevýhodou je, že na takové podložce nedávám miminko na bříško.

olej – používám obyčejný slunečnicový z lékárny. Mažu jím jednak miminko po koupání, ale také zadeček do látkových plen. Mazání na zadeček používám jen do jednorázových plen, případně, když by byl zadeček opruzený.

vatové tyčinky – ty dětské bezpečnostní i obyčejné. Na ošetření pupíčku po narození a také na čištění oušek a případně nosíku (na to používám mořskou vodu). Můžete je mít buď v původním obalu nebo třeba v zavařovací sklenici, ale mějte je uzavřené, ať se na ně nepráší.

ochranný krém proti opruzení
krém na ruce pro mě
balzám na rty

voda s olejíčkem – doma myji zadeček vetšinou v koupelně tekoucí vodou, případně setřu vodou s pár kapkami olejíčku, kterou mám připravenou na přebalovacím pultu. Nezapomínejte vodu alespoň jednou denně vyměnit. Na otírání použijte
nastříhané ubrousky z netkané textilie nebo vkládacích buničinových plenek

2 látkové pleny – jedna na utírání umytého zadečku a druhá na obličej a ruce

vlhčené ubrousky – ty na zadeček používám jen, když jsme někde venku. Na přebalovacím pultu mi slouží k otírání mých rukou nebo otírání nábytku, podlahy nebo věcí na přebalovacím pultu.

jednorázové pleny

líh – na ošetření pupíčku případně dezinfekci (teploměru, kapátka do nosu,…). Koupíte ho v lékárně

buničinové čtverečky – na otírání očí případně starost o pupíček. Jsou na vytírání vhodnější, než vatové tyčinky, protože nepouští vlákna. Mám je uložené v uzavřené dóze

sterilní gázové čtverečky – v prvních dnech se jimi překrývá ošetřený pupíček. Ukládám je na stejné místo spolu s buničinovými čtverečky.

Vigantol – dává se 1 kapička denně

Baby calm – můj oblíbený fenyklový tišící prostředek na „prdíky“. Může se dávat od 1 měsíce.

aktuální léky – momentálně mají holky rýmu, tak tam mám kapičky do nosu. Pamatujte na to, vrátit léky do lékárničky, až už nebudou potřeba

nádoba na odpadky – pokud se vám tam vejde, dejte si na přebalovací pult malou nádobu na odpadky (mně k tomu slouží nádoba na umělé mléko, kterou jsem dostala v porodnici jako reklamní). Dávám do ní počůrané plínky, použité vatové tyčinky, ubrousky,… Tuto nádobku vynášejte alespoň 2x denně a vždy vystříkejte dezinfekčním prostředkem a vymyjte (případně vymyjte vodou s octem)

hřebínek – já mám miminkovský jemný a pak kartáč s přírodními štětinami na starší holčičku. Myslím si, že i díky němu miluje česání.

Také tu pro ni mám místo na gumičky a sponky, protože jí ráno češu na posteli, u které máme přebalovací komodu.

Mějte také někde po ruce čisté oblečení pro miminko

Kytička a dekorace nejsou nutné, ale k útulnému domovu patří (více o tom, co dělá domov útulným se dočtete v mé e-knížce „Jak vytvořit útulný domov„, kterou si můžete objednat zde). Já jsem si v papírnictví koupila nalepovací štrasové kamínky a jsem z nich nadšená ;-). Doladila jsem tím celkovou atmosféru k mému knoflíkovému obrazu s flitry, který visí nad přebalovacím pultem.

 

KOJÍCÍ KOUTEK

To by pro Vás měla být taková oáza. Pamatuji si, že s prvním dítětem jsem to tak nevnímala, asi proto, že mi kojení moc nešlo a vůbec toho všeho bylo moc. Teď už to mám jinak. Kojení i následný čas s děťátkem si užívám. I tady je potřeba, abyste měli vše potřebné na dosah ruky.

polštář na kojení –  pro mě skvělá pomůcka pro vypodložení zad i miminka

další polštářky – uvelebte se. Mějte kolem sebe dostatek polštářků (třeba pod hlavu, za záda nebo pod ruce)

látková plena – ta bude potřeba k odříhnutí miminka, případně na otírání mléka

deky – jednak mějte po ruce dečku na miminko, kdyby mu bylo mělo být chladno a pak také nějakou větší přes Vás

voda / jídlo – při kojení vždy dostanu žízeň, proto je pro mne voda při kojení velice důležitá. Někdo může mít i hlad. Připravte si vodu i jídlo předem na stolek.

knížka / časopis – při kojení mám já osobně radši kontakt s miminkem. Ale když ho pak dávám odříhnout, ráda se do něčeho začtu.

něco pod nohy – to využívám především při nočním kojení. Když si miminko odříhne, opřu si hlavu, podložím nohy a usnu na nějakou dobu s miminkem „na srdíčku“. Je to krásný pocit. Se třetím miminkem se mi podobná příležitost během dne nenaskytne, tak jsem ráda za ten klidný večerní, noční nebo brzce ranní čas.

Pokud potřebujete mít u ruky také mobil, nedávejte ho miminku k hlavičce. Doporučuji si ten vzácný čas s miminkem užít bez něj.

 

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 3

  1. Z pohledu správného psychomotorického vývoje miminka, bych měla k tomu přebalovacímu koutku jednu drobnost – pokud můžete, uzpůsobte ho tak, aby děťátko nemělo nic zajímavého za hlavou – z toho důvodu, že to to láká k záklonům. Případně třeba nějakou hračku, kterou pověsíte pro zútulnění, nebo aby při přebalování bylo zaujaté a v klidu pověste nad úroveň hrudníčku nebo bříška. Je to z toho důvodu, že zajímavé předměty za hlavou děťátka ho lákají do záklonu v oblasti krční páteře a to pro něj není zdravé :).
    Jen poznámka, protože na různých fotografiích krásných pokojíčků pro miminka můžete často nad přebalovacím pultem vidět krásné obrázky (Helča ho má tady na fotce po straně, ale za hlavou se nachází také spousta zajímavých věcí, tak jen doplnění z jiného pohledu :))

    1. Co si pamatuju, tak ty malý miminka jsem při přebalování zajímala jen já a později jejich ručičky a nožičky 😉 Ale už si popravdě nevybavuju, kde jsem co měla.

Komentáře nejsou povoleny.