Proč jsem se vrátila k hadru na podlahu, aneb o zjednodušování a kontaktní péči o domov

Nevím, jestli je to létem nebo už míra věcí, které potřebuji denně stíhat přesáhla nějakou mez, nebo onu mez překročilo množství věcí v našem bytě nebo za to může skupinka Pavly Kleiberové Mámy, co netrousí, ale už pár týdnů se vezu na vlně zjednodušování a jsem přímo nadšená. Přemýšlím o tom co opravdu chci dělat (teď a v budoucnu) a co k tomu potřebuji a zbytek dávám pryč. Zjednodušuji a zeefektivňuji domácí práce a vymýšlím nové projekty, díky kterým vám tento nový způsob péče o domácnost chci do budoucna předávat.

Těm se budu věnovat v některém z dalších článků, nyní zmíním jen celkem nový projekt Týden pro Váš domov, o kterém si více můžete přečíst >>>>>> TADY.

Dnes se pojďme věnovat tématu zjednodušování v souvislosti s domácími pracemi.

Opravdu si vše zjednodušíme, když si pořídíme „pomocníky do domácnosti“?

Už o tom přemýšlím delší dobu. Proč i přesto, že máme všechny ty myčky, mopy, sušičky, … dělá nám udržení pořádku větší problémy, než našim babičkám. A to dokonce i teď, kdy těm babičkám je třeba kolem devadesáti let.

Ta moje slavila o víkednu devadesátku a na oslavě se promítal film, který natočili, když byly mé mámě asi 3 roky. Babička vyrůstala na vesnici a tak většina filmu byla právě tam odtud. Bylo vidět, že „práce“ byla nedílnou součástí každého dne. Sekala se louka, obracelo seno, tahala řepa, krmili se zvířata, chodili se pást husy,…

Co to je „práce“?

Ale, vnímali to ti lidé opravdu jako „práci“? Nevím, jak dřív na vesnici, ale někde jsem četla, že třeba takoví amazonští indiáni vůbec neznají slovo „práce“. A tak žijí – obstarávají si jídlo, vodu, opravují, co je potřeba, vytváří a staví, co je potřeba a – podle všeho – jsou šťastní.

My si život komplikujeme tím, že jsme se rozhodli rozdělit si ho na „práci“ a „zábavu“- Vymýšlíme různé vymoženosti a „pomocníky do domácnosti“, abychom tu práci co možná nejvíce vytlačili ze svého života a mohli se věnovat té zábavě.

Ale jsme šťastnější? Není pro nás ta práce právě proto o to větším břemenem?

Kontaktní péče o domov

Mnozí z vás jste se nejspíš setkali s pojmem kontaktní rodičovství. Jde o to, že maminka je se svým miminkem podle svých možností, chuti a přesvědčení hodně jak v tělesném kontaktu, tak je mu blízko i citově. Snaží se pochopit jeho pocity a naplnit jeho potřeby.

A tak jsem se rozhodla po tomto vzoru propagovat něco, co jsem nazvala „kontaktní péčí o domov“. Na tuto myšlenku mě poprvé přivedla Marie Kondo, která ve své knize „Zázračný úklid“ zmiňuje, jak je důležité při úklidu a třídění věcí brát každou věc do rukou a získat s ní tak kontakt. Stejně i v běžné péči nejen o oblečení doporučuje se těch věcí dotýkat. Čím víc péče a kontaktu těm věcem dopřejeme, tím mají svěžejší energii.

Napadlo mě, že s úklidem to bude podobné. Čím víc péče a osobního kontaktu věcem dopřejeme, tím budou spíše zářit svěží energií a tím větší radost nám bude náš domov přinášet.

Pojďme zjednodušovat tím správným směrem

Namísto armády domácích robotů a pomocníků, pojďme celou péči o domácnost zjednodušit jinak. Tady je pár mých tipů, ale stejně jako u kontaktního rodičovství, i v kontaktní péči o domov si každý musí najít tu svoji cestu, která mu bude vyhovovat.

 

  • Místo mopu se vraťte zpátky k hadru. nejen, že zabere míň místa, ale ve finále s ním daleko snáze docílíte opravdu čistých podlah i v těch nedostupnějších místech a můžete s ním otírat i sokly kuchyňských skříněk. Také předtím nemusíte vysávat, stačí zamést, protože do hadru lehce zabalíte pár zbylých drobečků nebo prachu.
  • Umývejte nádobí v ruce – udělejte si z toho rituál. Mimo jiné tak budete mít vždy krásné skleničky. A myčka Vám může dobře posloužit jako odkapávač.
  • Zbavte se různých mýdel a prostředků na skvrny. Pokud skrvnu přeperete hned, bude vám na všechny stačit obyčejné mýdlo s jelenem.
  • Pokud to jde, sušte prádlo venku a sušičku používejte jen přes zimu.
  • Pokud budete domov udržovat čistý a budete často uklízet, nemusíte mít mnoho speciálních přípravků na různé druhy špíny, protože nikdy nebude povrch tak špinavý, aby nestačil obyčejný univerzálnější přípravek nebo i jen voda.

Podělte se třeba ve skupině na Facebooku o Vaše zkušenosti.

Zkuste změnit své myšlení

Tuto otázku jsem už nakousla v článku „Můžu vs. musím, aneb o svobodě“. Zkuste ale jít dál. Odbourejte ve své hlavě pojem „práce“. Nesnažte se jí vyhnout nebo odsunout někam na okraj. Přijměte péči o svůj domov, zahradu, děti, … do svého života a všimněte si, kolik radosti vám to do života přinese.

Zamilujte si svůj domov!

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.